Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler zdradziła, jaki błąd popełniają Polacy gotując żurek. Wiemy, jak go uniknąć
Adam Moskal
Adam Moskal 15.03.2022 01:00

Gessler zdradziła, jaki błąd popełniają Polacy gotując żurek. Wiemy, jak go uniknąć

Żurek Magdy Gessler
Jakub Kaminski/East News; canva/fired1991, Getty Images

Magda Gessler jako niewątpliwe kulinarne guru dla wielu Polaków, często wypowiada się na temat popularnych dań polskiej kuchni. Według niej Polacy popełniają duży błąd, dodając do żurku śmietanę. Jak sama tłumaczy, żurek znacznie lepiej będzie smakować, jeśli zachowa się jego kwaśność, którą śmietana może przykryć.

Żurek zwykle jest jedzony w czasie świąt Wielkanocy. Wtedy też pokaźne głębokie talerze wypełnione są po brzegi kwaśnym żurkiem z mnóstwem intensywnej białej kiełbasy oraz jajek na twardo.

Magda Gessler w czasie rozmowy z portalem Fakt wyjawiła, co jej zdaniem składa się na najlepszy żurek. Okazuje się, że Polacy popełniają jeden ogromny błąd, który negatywnie wpływa na smak żurku.

Gessler radzi jak gotować żurek

Kucharka uczy, że podstawą każdego dobrego żurku jest zakwas. Ten z kolei musi być wykonany na bazie mąki żytniej, która daje najlepszy smak i konsystencję zupy.

To nie jest jednak jedyna zasada co do uzyskania idealnego efektu. Magda Gessler wyjawiła, aby do żurku nie zabielać śmietaną, gdyż wielkanocna zupa musi być chuda.

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - powiedziała Gessler.

Jak zrobić idealny zakwas?

Składniki potrzebne do zrobienia dobrego zakwasu to 1 szklanka mąki żytniej, 1 litr wody, 3 ząbki czosnku, 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Ponadto przyda się oczywiście sterylne szklane naczynie.

Aby przygotować zakwas, zmiażdż ząbki czosnku i wrzuć wraz z nimi wszystkie inne składniki do dużego słoika. Zalej je wodą, przemieszaj, przykryj naczynie ściereczką lub gazą i zawiąż ją sznurkiem.

Codziennie mieszając, trzymaj zakwas w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 5 dni. Po tym czasie zakwas może wytrwać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

Żurek

Źródło zdjęcia: canva/ewg3D, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin; party

Zapraszamy na nasz Instagram