Smakosze.pl
Gołąbki od Ewy Wachowicz

Pawel Wodzynski/East News; Canva / Bartosz Luczak

Gołąbki w żurku od Ewy Wachowicz

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gołąbki są jednym z najlepszych dań polskiej kuchni. Z pewnością cieszą się one sporym zainteresowaniem ze strony smakoszy. Tym razem wypróbujemy przepis od samej Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do gołąbków szklankę żuru. Dzięki niemu specjał smakuje jeszcze lepiej.

Gołąbki z dodatkiem żuru sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Danie jest proste w przygotowaniu. Ewa Wachowicz ponownie okazała się niezawodna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem na gołąbki

Nie da się ukryć, że Ewa Wachowicz jest niekwestionowanym autorytetem jeżeli chodzi o kulinaria. Jakiś czas temu wspominaliśmy o nowym programie Polsatu z jej udziałem. Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki, którym gwiazda podzieliła się na swojej stronie internetowej.

Zazwyczaj gołąbki przygotowujemy w sosie pomidorowym lub własnym. Ewa Wachowicz stawia na bardziej niekonwencjonalne rozwiązanie. W jej gołąbkach wykorzystamy szklankę żuru. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • główka kapusty włoskiej

  • 400 g mielonej wieprzowiny

  • 400 g ryżu

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 g masła

  • 15 ml oliwy

  • 200 ml śmietany 30%

  • szklanka żuru

  • sól

  • pieprz

Ogórki kiszone z 1895 roku

Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

CZYTAJ DALEJ

Receptura Ewy Wachowicz na gołąbki w żurku

Główkę kapusty obieramy z wierzchnich liści. Umieszczamy ją w garnku z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez pół godziny. Po tym czasie oddzielamy liście. Wycinamy z nich twardsze części.

Oliwę podgrzewamy na patelni. Wysypujemy na nią ryż. Kiedy się trochę podsmaży, całość zalewamy trzema szklankami wody. Mieszankę doprawiamy solą i gotujemy na małym ogniu. Ryż powinien pochłonąć całą wodę.

Na osobnej patelni podgrzewamy masło i przesmażamy na nim posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wzbogacamy ją o rozdrobniony czosnek. Oba składniki mieszamy z ryżem. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia.

Ryż z dodatkami łączymy z mięsem mielonym. Powinniśmy uzyskać w miarę jednolity farsz. Nakładamy go partiami na liście kapusty. Zawijamy gołąbki, które umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wcześniej trzeba je wyścielić liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy śmietaną zmieszaną ze szklanką żuru.

Mięsne zawiniątka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny. Gołąbki w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu wielbicielom swojskich smaków. Godny uwagi jest również przepis od Magdy Gessler.

Pyszne gołąbki

Pyszne gołąbki

Canva / freeskyline

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Przepisy Tradycyjne

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >