Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki w żurku od Ewy Wachowicz
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.08.2021 02:00

Gołąbki w żurku od Ewy Wachowicz

Gołąbki od Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News; Canva / Bartosz Luczak

Gołąbki są jednym z najlepszych dań polskiej kuchni. Z pewnością cieszą się one sporym zainteresowaniem ze strony smakoszy. Tym razem wypróbujemy przepis od samej Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do gołąbków szklankę żuru. Dzięki niemu specjał smakuje jeszcze lepiej.

Gołąbki z dodatkiem żuru sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Danie jest proste w przygotowaniu. Ewa Wachowicz ponownie okazała się niezawodna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem na gołąbki

Nie da się ukryć, że Ewa Wachowicz jest niekwestionowanym autorytetem jeżeli chodzi o kulinaria. Jakiś czas temu wspominaliśmy o nowym programie Polsatu z jej udziałem. Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki, którym gwiazda podzieliła się na swojej stronie internetowej.

Zazwyczaj gołąbki przygotowujemy w sosie pomidorowym lub własnym. Ewa Wachowicz stawia na bardziej niekonwencjonalne rozwiązanie. W jej gołąbkach wykorzystamy szklankę żuru. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • główka kapusty włoskiej

  • 400 g mielonej wieprzowiny

  • 400 g ryżu

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 g masła

  • 15 ml oliwy

  • 200 ml śmietany 30%

  • szklanka żuru

  • sól

  • pieprz

Receptura Ewy Wachowicz na gołąbki w żurku

Główkę kapusty obieramy z wierzchnich liści. Umieszczamy ją w garnku z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez pół godziny. Po tym czasie oddzielamy liście. Wycinamy z nich twardsze części.

Oliwę podgrzewamy na patelni. Wysypujemy na nią ryż. Kiedy się trochę podsmaży, całość zalewamy trzema szklankami wody. Mieszankę doprawiamy solą i gotujemy na małym ogniu. Ryż powinien pochłonąć całą wodę.

Na osobnej patelni podgrzewamy masło i przesmażamy na nim posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wzbogacamy ją o rozdrobniony czosnek. Oba składniki mieszamy z ryżem. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia.

Ryż z dodatkami łączymy z mięsem mielonym. Powinniśmy uzyskać w miarę jednolity farsz. Nakładamy go partiami na liście kapusty. Zawijamy gołąbki, które umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wcześniej trzeba je wyścielić liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy śmietaną zmieszaną ze szklanką żuru.

Mięsne zawiniątka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny. Gołąbki w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu wielbicielom swojskich smaków. Godny uwagi jest również przepis od Magdy Gessler.

Pyszne gołąbki
Pyszne gołąbki

Canva / freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Przepisy Tradycyjne