Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gulasz w kociołku z mięsem - przepis na rozgrzewający obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.12.2021 01:00

Gulasz w kociołku z mięsem - przepis na rozgrzewający obiad

Gulasz w kociołku z mięsem
canva/hipokrat

Gulasz w kociołku z mięsem to pomysł na wyjątkowe, niecodziennie danie, idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Duszona nad ogniem wołowina z warzywami nabiera doskonałego smaku, jest miękka i rewelacyjnie doprawiona. Sprawdź, jak zrobić gulasz w kociołku z mięsem.

Węgierski gulasz w kociołku z mięsem jest esencjonalnym, pożywnym daniem, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości swoim wyjątkowym, głębokim smakiem. Wystarczy, że zagospodarujesz odrobinę miejsca na ognisko i już możesz stać się mistrzem polowej kuchni.

Kociołki szybko się nagrzewają, dlatego też przed duszeniem mięsa i ustawieniem go wyżej nad słabszym ogniem, co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj poziom wywaru, aby potrawa się nie przypaliła. Gulasz mięsny będzie najsmaczniejszy, kiedy przygotujesz go na domowym smalcu. Tłuszcz zwierzęcy ma wysoką temperaturę dymienia i jest bardzo aromatyczny, dlatego doskonale sprawdza się do przygotowywania tego typu dań.

Kuchnia węgierska słynie z mięsnych, pożywnych dań. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować najlepsze placki po węgiersku z mięsnym gulaszem.

Przepis na gulasz w kociołku z mięsem

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1kg łopatki wołowej

  • 2 cebule

  • 5 dużych ziemniaków

  • 3 papryki

  • cukinia

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 3 duże pomidory

  • 4 łyżki smalcu

  • 2,5 łyżki papryki słodkiej mielonej

  • pół łyżki papryki ostrej mielonej

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • kostka rosołowa wołowa

Jak zrobić gulasz w kociołku z mięsem?

Pokrój w kostkę wszystkie warzywa, mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Kostkę rosołową rozpuść w szklance gorącej wody. W kociołku rozpuść smalec, dodaj posiekaną cebulę, papryki czerwone i smaż przez kilka minut, dodaj marchew, korzeń pietruszki i smaż jeszcze przez chwilę, następnie włóż pokrojone mięso, dopraw papryką słodką, ostrą i ponownie podsmażaj przez kilka minut.

Papryka czerwona krojona

Do kociołka wlej bulion i duś mięso przez 20 minut, wlej 1,5 l wody, dodaj cukinię, pomidory, ziemniaki, dokładnie wymieszaj, przestaw kociołek wyżej nad ogień, aby danie się nie spaliło i duś przez godzinę, żeby wszystkie warzywa i mięso było miękkie. Gotowy gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem.