Smakosze.pl
pierogi

canva/Tanya145

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

4 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pierogi są pyszne. Zwłaszcza jeśli mają miękkie i delikatne ciasto. A jak je przygotować? Każdy ma z pewnością swój sposób, jednak dziś przedstawimy wam przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka. Jest idealnie elastyczne i bez problemu daje się wałkować i formować.

Zdania na temat dodatku jajka do ciasta na pierogi są podzielone. Niektórzy uważają je za obowiązkowy dodatek, który spaja składniki i nadaje ciastu pulchności. Inni są zdania, że jeśli i bez niego ciasto jest dobre, to nie trzeba go dodawać.

Projekt bez tytułu - 2022-01-27T184728.479

Czy można jeść surowe pieczarki?

CZYTAJ DALEJ

Rzeczywiście ciastu bez jajka nic nie brakuje. Możecie więc przygotować ciasto na pierogi, nawet jeśli pod ręką nie macie jajka lub chcecie zrobić ciasto w oszczędniejszej wersji.

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • duża szczypta soli

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 5 dag masła

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej sporą szczyptę soli. Do gorącej wody włóż masło i poczekaj, aż się rozpuści.

Płyn dolewaj do mąki i mieszaj łyżką, aż składniki w miarę się połączą. Potem zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na 30 minut.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą kolejno rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój z ciasta krążki. Nałóż na nie nadzienie, złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż pierogi, zamieszaj i gotuj je na średnim ogniu 2-4 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówka:

Czas gotowania pierogów zależy od rodzaju farszu. Krótkiego, ok. 2-minutowego gotowania potrzebują pierogi z twarogiem. Najdłużej trzeba gotować pierogi z nadzieniem z surowego mięsa.

Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy farsz, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis np. na pierogi z farszem pieczarkowym, a także na pierogi z farszem z białej kiełbasy.

ciasto na pierogi

ciasto na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Inna Luzan

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

omlet

Przepisy

Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny węgierski przysmak czyli kołacz. Najlepszy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser

Czytaj więcej >

Przepisy

Czosnkowe placki ziemniaczane - o niebo lepsze od klasycznych. Każdy będzie błagał o przepis

Czytaj więcej >
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie

Przepisy

Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kisiel? Nie ma nic prostszego

Czytaj więcej >