Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym, idealne na śniadanie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2022 01:00

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym, idealne na śniadanie

 Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym
canva/egiss

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym to pomysł na szybką i smaczną przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Farsz z żółtek, ogórków, szynki z dodatkiem majonezu i musztardy jest aksamitny, gęsty i podany w białku ugotowanym na twardo smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym.

Szukasz pomysłu na pyszną przystawkę lub dodatek do kolacji? Przygotuj jajka faszerowane, a wszyscy będą zachwyceni smakiem i wyglądem potrawy. Jajka faszerowane sprawdzą się również doskonale podczas większych, uroczystych kolacji i świąt.

Jajka faszerowane przygotujesz w niecałe pół godziny ze składników, które z pewnością masz w domu. Jajka do faszerowania muszą być ugotowane zupełnie na twardo, jajka M gotuj 8 minut L 9-10, żółtko musi być całkowicie ścięte i zwarte.

Jajka faszerowane przygotujesz na wiele sposobów, w zależności od tego, na jakie smaki masz akurat ochotę- tu poznasz przepis na jajka faszerowane pomidorami suszonymi, w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka faszerowane brokułem.

Przepis na jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo

  • 3 plasterki szynki drobiowej

  • 2 ogórki kiszone

  • mała cebula lub cebulka dymka

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżeczka musztardy

  • koperek

  • sól, pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym?

Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół, łyżeczką wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Żółtka rozgnieć widelcem z musztardą i majonezem. Posiekaj drobno cebulkę, ogórki i szynkę, przełóż je go żółtek, wymieszaj.

Jajka ugotowane na twardo

Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez Masę jajeczną dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wykładaj ją łyżką na jajka w miejscu żółtek, udekoruj koperkiem i podaj.