Jajka sadzone na szynce
Jajka sadzone na szynce to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie lub obiad. Jajka sadzone to świetna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Jajka podaj z pieczywem i ulubionymi dodatkami, np. pomidorkami koktajlowymi i szparagami. Sprawdź, jak przygotować jajka sadzone na szynce.
Jajka sadzone na szynce mają doskonały smak. Podsmażone na oleju lub maśle mięso jest chrupiące i bardzo aromatyczne, jajka natomiast są delikatne, jednak również przechodzą mięsnym aromatem. Jajka dopraw solą i pieprzem, szczypiorek, pietruszka lub zioła prowansalskie również będą świetnie łączyć się z całym daniem.
Jajka sadzone na szynce podaj z bagietką, pomidorkami koktajlowymi, szparagami, papryką, wybierz swój ulubiony dodatek i stwórz pyszne śniadanie. Jeśli chcesz przygotować jajka na obiad, podaj je z białą kaszą gryczaną, jest zdrowsza i smaczniejsza od tradycyjnej kaszy gryczanej, a z jajkami będzie tworzyć genialną potrawę.
Masz więcej czasu z rana? Usadź jajko w domowych naleśnikach. Poznaj przepis na nietypowe naleśniki z sadzonym jajkiem, pieczarkami i serem i przygotuj mistrzowskie śniadanie dla całej rodziny.
Przepis na jajka sadzone na szynce
Składniki na 2 porcje:
4 jajka
4 plastry szynki wieprzowej
sól, pieprz
olej lub masło do smażenia
Jak zrobić jajka sadzone na szynce?
Szynkę podsmaż na oleju lub na maśle z każdej strony na patelni, następnie na każdy plaster szynki wbij jajko, oprósz solą, pieprzem i smaż do uzyskania odpowiedniego dla Ciebie stopnia ścięcia.
Jajka możesz dodatkowo oprószyć posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub ziołami prowansalskimi. Podaj z bagietką lub ciepłym pieczywem i ulubionymi dodatkami.