Jajka sadzone z ziemniakami
Jajka sadzone z ziemniakami i kiełbasą lub salami to nowa odsłona klasycznych jajek. Danie jest proste w przygotowaniu, usmażysz je na jednej patelni, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na niecodzienne jajka sadzone z ziemniakami, czyli pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację.
Jajka sadzone już nie muszą być nudnym daniem przygotowanym z tłuczonymi ziemniakami i kefirem. Z jajek przygotujesz wiele doskonałych posiłków, które smakują i wyglądają rewelacyjnie. Ścięte białko i lejące żółtko, które otula talarki i mięso to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Jajka sadzone z ziemniakami i kiełbasą to bardzo smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Podsmażone talarki ziemniaków z cebulką, kiełbasą lub salami są świetną bazą do sadzenia jajek, które przechodzą ich aromatem i są wyjątkowo smaczne. Całe danie koniecznie oprósz posiekaną natką pietruszki.
Z jajek sadzonych przygotujesz również pyszne śniadanie rodem z Bliskiego Wschodu. Tu poznasz przepis na szakszukę, czyli jajka sadzone na pomidorach z orientalnymi przyprawami.
Przepis na jajka sadzone z ziemniakami
Składniki na 4 porcje:
4 ziemniaki
100 g kiełbasy lub salami w plastrach
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 jajka
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Jak przygotować jajka sadzone z ziemniakami?
Ziemniaki i kiełbasę pokrój w cienkie talarki lub w kostkę, posiekaj cebulę, posiekaj pietruszkę.
Na patelni rozpuść masło z olejem, gdy już tłuszcz będzie dobrze nagrzany, dodaj ziemniaki i smaż na średnim ogniu, stale mieszając przez 5 minut, następnie dodaj cebulę i ponownie smaż przez 5 minut.
Na patelnię dodaj kiełbasę, zmniejsz gaz i smaż przez 7-9 minut, co jakiś czas mieszając, na górę wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, całość przykryj pokrywką i smaż przez 3-4 minuty, aż jajko odpowiednio się zetnie.
Danie oprósz posiekaną pietruszką i podawaj. Smacznego.