Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka z majonezem i groszkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.11.2021 01:00

Jajka z majonezem i groszkiem

Jajka z majonezem i groszkiem
canva/Sergei Dolgov

Jajka z majonezem i groszkiem to pomysł na świetny dodatek do kolacji lub zimnej płyty podczas spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Jajka z majonezem, groszkiem i posiekanymi ziołami smakują doskonale. Sprawdź, jak je przygotować.

Wszyscy doskonale znamy i lubimy jajka na twardo z majonezem. Przygotowane z delikatnym, słodkim groszkiem i oprószone szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki zyskują natomiast nowy, ciekawy smak, którego musisz spróbować. Jajka doskonale sprawdzą się na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty podczas większej uroczystości.

Zawsze wybieraj jajka od kur z wolnego wybiegu, ponieważ są większe i znacznie smaczniejsze. Kury z chowu klatkowego są sztucznie dokarmiane i trzymane w złych warunkach, co wpływa bezpośrednio zarówno na jakość mięsa, jak i wielkość i smak jajek.

Majonez możesz również przygotować samodzielnie, aby był mniej kaloryczny i pozbawiony konserwantów. Tu poznasz przepis na wyśmienity domowy majonez od Ani Starmach

Przepis na jajka z majonezem i groszkiem

Składniki:

  • 5 jajek

  • puszka groszku konserwowego

  • 3 łyżki majonezu

  • szczypiorek lub natka pietruszki

Jak przygotować jajka z majonezem i groszkiem?

Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół i odstaw do przestudzenia, groszek odsącz z zalewy. Na talerz wyłóż część groszku, poukładaj jajka, na każdą połówkę daj majonez, oprósz groszkiem. Całość oprósz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Domowy majonez