Smakosze.pl
Jajka z majonezem i groszkiem

canva/Sergei Dolgov

Jajka z majonezem i groszkiem

27 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jajka z majonezem i groszkiem to pomysł na świetny dodatek do kolacji lub zimnej płyty podczas spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Jajka z majonezem, groszkiem i posiekanymi ziołami smakują doskonale. Sprawdź, jak je przygotować.

Wszyscy doskonale znamy i lubimy jajka na twardo z majonezem. Przygotowane z delikatnym, słodkim groszkiem i oprószone szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki zyskują natomiast nowy, ciekawy smak, którego musisz spróbować. Jajka doskonale sprawdzą się na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty podczas większej uroczystości.

Zawsze wybieraj jajka od kur z wolnego wybiegu, ponieważ są większe i znacznie smaczniejsze. Kury z chowu klatkowego są sztucznie dokarmiane i trzymane w złych warunkach, co wpływa bezpośrednio zarówno na jakość mięsa, jak i wielkość i smak jajek.

Majonez możesz również przygotować samodzielnie, aby był mniej kaloryczny i pozbawiony konserwantów. Tu poznasz przepis na wyśmienity domowy majonez od Ani Starmach

Przepis na jajka z majonezem i groszkiem

Składniki:

  • 5 jajek

  • puszka groszku konserwowego

  • 3 łyżki majonezu

  • szczypiorek lub natka pietruszki

Jak przygotować jajka z majonezem i groszkiem?

Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół i odstaw do przestudzenia, groszek odsącz z zalewy. Na talerz wyłóż część groszku, poukładaj jajka, na każdą połówkę daj majonez, oprósz groszkiem. Całość oprósz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Domowy majonez

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >
ciasto na pierogi

Przepisy

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Czytaj więcej >
surówka z buraka

Przepisy

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

Czytaj więcej >
Tomasz Strzelczyk, rosół

Przepisy

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Czytaj więcej >