Smakosze.pl
kasza jaglana

canva/Evening_T

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

12 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie, jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Jeden prosty zabieg potrafi zrobić różnicę i znacząco wpływa na jej smak. Chodzi o przepłukanie kaszy przed gotowaniem. Jednak warto też zwrócić uwagę na inne szczegóły. Gdy odpowiednio przygotujecie kaszę jaglaną, zachwycicie się jej smakiem.

Kasza jaglana należy do jednych z najwartościowszych kasz. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz w mnóstwo składników mineralnych. I co bardzo istotne, nie zawiera glutenu. Jest na tyle delikatna, że mogą jeść ją już 6-miesięczne dzieci.

ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Nie potrzebuje długiego wyrastania

CZYTAJ DALEJ

Niestety kasza jaglana nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj gotujemy ją na mleku i serwujemy jako zupę mleczną. Jednak można ją też podawać do dań obiadowych, dodawać do zapiekanek, sałatek i zup. Niektórych zraża nieco jej gorzkawy smak. Jednak da się ją przygotować tak, by była smaczna. Oto kilka wskazówek, jak należy gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka.

Jak przygotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka?

Ci, co zarzucają kaszy jaglanej, że jest gorzka albo trafili na zleżałą kaszę, albo źle ją ugotowali. Co prawda kasza ta ma w sobie lekko gorzkawe nuty, ale zbyt długo i źle przechowywana może nabrać wyraźnie gorzkawego smaku.

By usunąć naturalną goryczkę z kaszy jaglanej, wystarczy ją dobrze wypłukać przed gotowaniem. Najlepiej zrobić to umieszczając kaszę na sicie i przelewając ją obficie zimną wodą. Potem warto ją też solidnie przepłukać wrzątkiem.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną można gotować na mleku lub na wodzie. Pierwsza opcja jest dobra do deserów i słodkich dodatków. Mleko sprawia, że kasza jaglana nabiera bardziej aksamitnej konsystencji i łagodniejszego smaku. Jednak do obiadu i dań wytrawnych lepiej ugotować ją na wodzie, ewentualnie bulionie.

Wypłukaną kaszę jaglaną należy zalać wrzątkiem, tak by nad kaszą znalazła się jeszcze 1-cm warstwa wody. Gotujemy ją na niedużym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Wtedy najlepiej zawinąć garnek z kaszą w koc i odstawić na 1-2 godziny.

Generalnie goryczka kaszy jaglanej może też wynikać z jej niedogotowania. Istotne jest więc sprawdzenie, czy całe ziarenka są miękkie, czy jednak mają jeszcze mączysty środek.

Na naszej stronie sprawdzisz też, jak gotować kaszę, by nie traciła cennych składników. Poznasz też przepis Anny Lewandowskiej na kopytka z kaszy jaglanej.

kasza jaglana

canva/MariaShumova


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

Czytaj więcej >