Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej

Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej

Kopytka od Anny Lewandowskiej
canva/haoliang;Piotr Molecki/East News

Kopytka tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków. Można jednak przyrządzić je, wykorzystując inne warzywa takie jak dynię czy bób. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym przepisem, w którym użyła kaszy jaglanej.

Kopytka i leniwe królują na polskich stołach. Zdradzaliśmy wam już przepis na ich tradycyjną wersję. Podpowiadaliśmy także jak przyrządzić pyszny sos grzybowy. Dziś wracamy do tego pysznego dania, prezentując wyjątkową recepturę łącząca te pyszne klasyki w odświeżonej wersji.

Przepis na pyszne kopytka z borowikowym sosem

Składniki na kopytka:

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

  • odrobina soli do smaku

Składniki na sos borowikowy:

  • 200 g borowików

  • 3 łyżki oliwy

  • 1/2 średniej cebuli

  • szczypta majeranku

  • sól i pieprzu w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, aż przestanie się pienić. Gotujemy ja według przepisu na opakowaniu, blendujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Mieszamy ją z pozostałymi składnikami kopytek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto na kopytka przekładamy na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę. Formujemy wałeczek i obtaczamy go w mace, tak aby się nie kleił do rąk.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W garnku zagotowujemy wodę. Ciasto kroimy w 1,5-2 cm kawałki. Wkładamy je do garnka, tak aby nie przerywać gotowania, i trzymamy, aż wypłyną. Wtedy odławiamy je chochlą.

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy naszą cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Całość pozostawiamy na ogniu, aż grzyby dojdą.

Na koniec sos przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Polewamy nim kopytka i od razu podajemy. Danie możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem. Smacznego.

Borowiki na blacie
Borowiki na blacie

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram