Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej
Kopytka tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków. Można jednak przyrządzić je, wykorzystując inne warzywa takie jak dynię czy bób. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym przepisem, w którym użyła kaszy jaglanej.
Kopytka i leniwe królują na polskich stołach. Zdradzaliśmy wam już przepis na ich tradycyjną wersję. Podpowiadaliśmy także jak przyrządzić pyszny sos grzybowy. Dziś wracamy do tego pysznego dania, prezentując wyjątkową recepturę łącząca te pyszne klasyki w odświeżonej wersji.
Przepis na pyszne kopytka z borowikowym sosem
Składniki na kopytka:
200 g kaszy jaglanej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
odrobina soli do smaku
Składniki na sos borowikowy:
200 g borowików
3 łyżki oliwy
1/2 średniej cebuli
szczypta majeranku
sól i pieprzu w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, aż przestanie się pienić. Gotujemy ja według przepisu na opakowaniu, blendujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Mieszamy ją z pozostałymi składnikami kopytek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto na kopytka przekładamy na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę. Formujemy wałeczek i obtaczamy go w mace, tak aby się nie kleił do rąk.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W garnku zagotowujemy wodę. Ciasto kroimy w 1,5-2 cm kawałki. Wkładamy je do garnka, tak aby nie przerywać gotowania, i trzymamy, aż wypłyną. Wtedy odławiamy je chochlą.
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy naszą cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Całość pozostawiamy na ogniu, aż grzyby dojdą.
Na koniec sos przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Polewamy nim kopytka i od razu podajemy. Danie możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: hpba