Smakosze.pl
Kopytka od Anny Lewandowskiej

canva/haoliang;Piotr Molecki/East News

Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej

14 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kopytka tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków. Można jednak przyrządzić je, wykorzystując inne warzywa takie jak dynię czy bób. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym przepisem, w którym użyła kaszy jaglanej.

Kopytka i leniwe królują na polskich stołach. Zdradzaliśmy wam już przepis na ich tradycyjną wersję. Podpowiadaliśmy także jak przyrządzić pyszny sos grzybowy. Dziś wracamy do tego pysznego dania, prezentując wyjątkową recepturę łącząca te pyszne klasyki w odświeżonej wersji.

Przepis na pyszne kopytka z borowikowym sosem

Składniki na kopytka:

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

  • odrobina soli do smaku

Składniki na sos borowikowy:

  • 200 g borowików

  • 3 łyżki oliwy

  • 1/2 średniej cebuli

  • szczypta majeranku

  • sól i pieprzu w ilości do smaku

Obieranie ogórka

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, aż przestanie się pienić. Gotujemy ja według przepisu na opakowaniu, blendujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Mieszamy ją z pozostałymi składnikami kopytek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto na kopytka przekładamy na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę. Formujemy wałeczek i obtaczamy go w mace, tak aby się nie kleił do rąk.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W garnku zagotowujemy wodę. Ciasto kroimy w 1,5-2 cm kawałki. Wkładamy je do garnka, tak aby nie przerywać gotowania, i trzymamy, aż wypłyną. Wtedy odławiamy je chochlą.

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy naszą cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Całość pozostawiamy na ogniu, aż grzyby dojdą.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Na koniec sos przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Polewamy nim kopytka i od razu podajemy. Danie możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem. Smacznego.

Borowiki na blacie

Borowiki na blacie

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica na boczku - idealny początek dnia

Czytaj więcej >
Biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Czytaj więcej >