Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku? 1 zasada jest kluczowa

Sprawdźcie, jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku. Kluczowa jest tu jedna zasada, a mianowicie jakość ogórków. Wiadomo przecież, że ze słabej jakości surowca, nie uda się otrzymać dobrego produktu. Najlepiej więc kupić ogórki u zaufanego sprzedawcy. A jeśli takiego nie macie, podpowiemy wam, na co zwrócić uwagę wybierając ogórki do kiszenia.
Ile razy wam się zdarzyło, że nastawiliście kilkanaście słoików ogórków do kiszenia, a gdy otworzyliście je zimą, ogórki były puste w środku? To bardzo przykre uczucie, bo włożyliście w ich przygotowanie sporo serca, czasu i pieniędzy, a teraz nadają się co najwyżej do zupy. O chrupaniu ogórków na przekąskę nie ma mowy, bo te po prostu są miękkie.
Dlaczego kiszone ogórki nie wyszły? Przecież staraliście się, jak mogliście — ogórki i słoiki były dobrze umyte, dodaliście do nich sporo przypraw. Najprawdopodobniej zaważyło najważniejsze, czyli jakość ogórków. Bo tak, jak nie z każdej mąki będzie chleb, tak nie z każdych ogórków gruntowych będą ogórki kiszone. Sprawdźcie więc, jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia.
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?
Największy wpływ na zjawisko pustych ogórków kiszonych ma jakość samego warzywa. Dlatego ogórki przeznaczone do kiszenia warto kupować z zaufanych źródeł. Może to być znajomy rolnik czy polecony sprzedawca. Ważne, by mieć pewność, że nie przesadza z nawozami.
Przenawożone ogórki rosną bardzo szybko i zawierają więcej wody niż te rosnące wolniej. Niestety w czasie kiszenia szybciej też robią się miękkie. Przenawożone ogórki poznacie np. po ciemnozielonej skórce.
Kupując ogórki do kiszenia, warto też wybierać odpowiednie ich odmiany. Najlepiej te, które mają małe komory nasienne, regularny kształt i nie są zbyt duże. Dużym uznaniem wśród osób kiszących ogórki, cieszą się ogórki śremskie. Mają one jeden koniec jaśniejszy i ogólnie na skórce dużo jest jasnych prążków. Skórka jest dość rzadko pokryta kolcami, z całą pewnością nie przypomina ona gęsiej skórki.
Do kiszenia należy też wybierać młode, jędrne ogórki. A po zakupie, jak najszybciej nastawić je do kiszenia. Inaczej w miarę przechowywania w niezbyt chłodnym miejscu zaczną więdnąć, co potem przełoży się na miękkie ogórki kiszone.
Co jeszcze zapewni ogórkom kiszonym jędrność?
Na zimę lepiej nie nastawiać pierwszych ogórków, bo mają one delikatniejszą skórkę niż późniejsze. W czasie kiszenia szybko więc robią się miękkie. Najlepszym czasem na kiszenie ogórków jest druga połowa lipca i sierpień.
Ogórki w słojach należy ciasno upychać, po to by nie wypływały na powierzchnię zalewy. Gdy „złapią powietrze" zaczną się robić miękkie, a potem pleśnieć.
Ukiszone ogórki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Spowolni ono dalszą fermentację, a tym samym ogórki nie będą mocno kwaśne ani miękkie.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone, a także recepturę na ogórki kiszone po koreańsku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: porady.interia, kuchnia.wp



































