Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak najlepiej doprawić wielkanocny żurek? Kilka przypraw cudownie wpływa na smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.04.2022 21:36

Jak najlepiej doprawić wielkanocny żurek? Kilka przypraw cudownie wpływa na smak

żurek
canva/Darius Dzinnik

Planujecie przyrządzić żurek na święta? Podpowiemy wam, jak najlepiej doprawić wielkanocny żurek. Oto kilka przypraw, które cudownie wpływają na jego smak. Dzięki nim zupa staje się wyrazista, aromatyczna i przepyszna. Podajcie ją z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.

Żurek jest tradycyjną, polską zupą, bez której nie obędą się święta wielkanocne. Podaje się go zwykle na uroczystym śniadaniu. Jest pożywny, aromatyczny i przepyszny. Jego smak w głównej mierze uzależniony jest od użytych przypraw i dodatków. Sprawdź więc, czym najlepiej doprawić żurek.

Jak najlepiej doprawić wielkanocny żurek?

Na smak żurku w dużej mierze wpływa mięso, na którym się go gotuje. Niektórzy przyrządzają go na wywarze z białej kiełbasy, inni dodają też wędzonkę. Ta druga wersja oczywiście będzie bardziej aromatyczna, można ją ugotować na wędzonym boczku lub żeberkach.

Smak żurku można też wzbogacić, dodając do niego suszone grzyby, a także chrzan. Zwykle dodaje się też do niego czosnek. Jeśli zaś chodzi o przyprawy, to nieodzownym dodatkiem do żurku są liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, a także majeranek, sól i pieprz.

Obowiązkowym dodatkiem do żurku jest też zakwas. Przygotowany na mące razowej, nadaje zupie wyrazistego, kwaśnego smaku. Żurek można też zabielić śmietaną, która nada mu aksamitnej konsystencji i przyjemnej łagodności.

Z czym podać żurek?

Żurek zwykle podaje się z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Kiełbasę można ugotować w wywarze lub oddzielnie. Podaje się ją w całości lub pokrojoną w talarki.

Ugotowane na twardo jajko przed dodaniem do żurku można przekroić na pół, pokroić w ćwiartki lub plastry. Niektórzy dorzucają też do żurku zrumienione plasterki wędzonego boczku. Wzmacniają smak zupy, a także przyjemnie chrupią.

Nieodzownym dodatkiem do żurku jest też chleb. Najlepszy jest ten tradycyjny, wypiekany na zakwasie. Może to też być chleb razowy lub pszenno-żytni.

W naszym serwisie znajdziecie też dokładny przepis na żurek po staropolsku, a także na żurek z chrzanem.

czosnek
czosnek

Źródło zdjęcia: canva/graphixchon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy, kuchnia.wp