Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-16T221322.469

canva/Elena_Danileiko

Jak najlepiej przyrządzić wątróbkę drobiową?

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wątróbka z cebulką dla wielu osób jest niezjadliwa, lecz ma swoich fanów. Aby przyrządzić ją w najlepszy sposób, konieczne jest użycie niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki temu będzie mniej strzelała podczas smażenia.

Wątróbka ma w sobie bardzo dużo wody, która w kontakcie z nagrzanym tłuszczem strzela gorącymi kropelkami. Dodatkowym sposobem na uniknięcie tego jest delikatne nakłucie jej widelcem.

Kolejną ważną zasadą jest odpowiednio późne solenie wątróbki. Jeśli zrobi się to zbyt szybko, wątróbka będzie twarda i nieprzyjemna w jedzeniu. Dlatego sól dodaje się pod sam koniec smażenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wątróbkę z cebulką

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 800 g wątróbki drobiowej

  • 3 średnie cebule

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • 6 łyżek oleju

  • 1 płaska łyżeczka soli

Cukinia

Czy można jeść surową cukinię?

CZYTAJ DALEJ

Zacznij od oczyszczenia wątróbek. Przejrzyj każdą z nich dokładnie - jeśli zauważysz na nich białe żyłki czy przerosty tłuszczowe, usuń je za pomocą ostrego noża. Każdą z nich obtocz w mące i odstaw na bok.

Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i smaż na niej pokrojoną cebulę. Gdy ta skarmelizuje się i zmięknie, zdejmij ją z patelni.

Na patelnię ponownie wlej 3 łyżki oleju i smaż na niej obtoczoną w mące wątróbkę. Każdą z nich podgrzewaj maksymalnie 2 minuty. Dodaj cebulę, posól i duś przez kilka minut. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego.

Wątróbka z cebulką

Źródło: canva.com/witoldkr1, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >