Smakosze.pl
brukselka

canva/PicturePartners

Jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem?

24 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

O tym, że brukselka jest bardzo zdrowa, słyszało pewnie wielu z was. Jednak i tak, mało kto sięga po tę drobną kapustę. Dlaczego? Jej przygotowanie jest niby proste, ale efekt nie zawsze zadowala. Dlatego dziś powiemy wam, jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół.

Kapusta brukselska, czyli inaczej brukselka to zimowa odmiana kapusty. Jest to też najdrobniejsza z kapust. Małe jej główki wyrastają w dużej ilości na dość grubej łodydze. Kapusta ta dobrze znosi przechowywanie, doskonale nadaje się do gotowania, zapiekania i smażenia.

lubczyk

Obłędna pasta z lubczyku do rosołu. Cudowna alternatywa dla maggi

CZYTAJ DALEJ

Brukselka, jako warzywo ciemnozielone, ma wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim zawiera dużo beta-karotenu, witamin C, E i K, a także magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Za sprawą tych składników korzystnie wpływa na układ odpornościowy, poprawia pracę serca i trawienie. Ułatwia też oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem?

Wiele osób rezygnuje z kupienia i przyrządzenia brukselki w obawie przed tym, że wyjdzie gorzka, zbyt miękka lub zbyt twarda. Nie wszystkim też odpowiada jej specyficzny zapach i smak. Na szczęście są sposoby, by poradzić sobie z tymi niedogodnościami.

By przyrządzona brukselka była smaczna, trzeba kupić warzywo dobrej jakości. Zwróć uwagę, aby kolor kapusty był żywozielony. Jest on oznaką świeżości brukselki. Wszelkie plamy, czy pożółknięcia świadczą o nieodpowiednich warunkach przechowywania, a wskutek tego o obniżeniu wartości odżywczej oraz smakowej warzywa.

Brukselki oczyść z obwiędniętych liści i opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Potem natnij na krzyż trzon każdej z nich. Dzięki temu skrócisz czas gotowania kapusty, a tym samym pozwolisz jej zachować jak najwięcej cennych składników.

Jak gotować brukselkę?

Oczyszczoną brukselkę wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ją bez przykrycia, dzięki czemu nie będzie miała intensywnego zapachu. Jeśli chcesz zapobiec goryczce brukselki, do wody dodaj też trochę cukru. Jedna łyżeczka na litr wody w zupełności wystarczy, a cukier zneutralizuje gorzki smak kapusty.

Zamiast cukru, do wody możesz dodać trochę mleka lub piętkę chleba. One także sprawią, że brukselka nie będzie miała gorzkawego posmaku. Dla pozbycia się goryczki możesz też wymienić wodę w połowie gotowania. Odcedź wtedy brukselkę, zalej ją świeżym wrzątkiem i gotuj, aż będzie miękka.

Jak długo gotować brukselkę? Jeśli gotujesz świeże warzywo, wystarczy 5-6 minut licząc od momentu zagotowania się wody z kapustą. Jeśli brukselka była mrożona, wydłuż czas gotowania o 2 minuty. Gotując brukselkę na parze, potrzebujesz ok. 10 minut, by była miękka.

Jeśli brukselka ma być jedzona na zimno, np. w sałatce, po ugotowaniu wrzuć ją na kilka minut do zimnej wody. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania, a kapusta zachowa ładny, zielony kolor.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na brukselkę zapiekaną z serem, a także na brukselkę pieczoną z miodem i czosnkiem.

brukselka z patelni

brukselka z patelni

Źródło zdjęcia: canva/Jess Lessard Photography

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia, netto, dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram



Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
smażona pierś kaczki

Porady

Jak smażyć pierś z kaczki aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego do kawy warto wsypać nieco cynamonu i kardamonu? Pyszne i zdrowe połączenie

Czytaj więcej >
szczypiorek

Porady

Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Nie ma nic prostszego

Czytaj więcej >