Smakosze.pl
Kiszona kapusta w misce

canva/oksanashufrych

Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

12 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Warto przygotować solidny zapas kiszonki na zbliżającą się zimę. Podpowiadamy jak to zrobić.

Prozdrowotne właściwości kapusty kiszonej pochodzą od zawartych w niej bakterii kwasu mlekowego. Mają one pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy i pomagają wzmocnić odporność. Ciesz się jej smakiem, chrupiąc pyszne surówki przyrządzone z dodatkiem domowej wersji popularnej kiszonej. Szczególnie polecamy tę z dodatkiem cebuli.

Kiszenie kapusty krok po kroku

Pierwszym krokiem w przygotowaniu pysznej kiszonki jest wybranie odpowiedniej kapusty. Najlepiej sprawdzi się biała — dojrzała i o dużej główce, charakteryzującej się zwartą strukturą — choć warto też sięgnąć po kapustę pekińską czy czerwoną.

Kiszenie zawsze zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kapusty i rozdrobnienia jej. Podobnie postępujemy z marchewką, jeśli ją dodajemy. Warzywa mieszamy z przyprawami i wkładamy do naczynia przeznaczonego do kiszenia. Możemy wykorzystać kamionkową lub drewnianą beczkę, duże słoje szklane, a nawet sterylne plastikowe wiaderka.

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T140439.221

Sałatka jarzynowa z dodatkiem ogórków konserwowych

CZYTAJ DALEJ

Upakowanie kapusty powinno być starannie przeprowadzone. Surówkę umieszczajmy warstwowo w dużej misce, kolejne jej porcje posypując po wierzchu solą (1 łyżka soli na 1 kg warzyw). Gdy skończymy, odstawmy naczynie na godzinę. W tym czasie warzywa nieco zmiękną.

Po upływie tego czasu część warzyw włóżmy do naczynia, w którym docelowo będziemy je kisić, a następnie ugniećmy, by kapusta puściła jak najwięcej soku. Dołóżmy kolejną warstwę i ubijanie powtórzmy. W ten sposób postępujemy, aż naczynie będzie pełne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pamiętajmy, tylko aby nie napełniać garnka czy wiadra aż po sam brzeg. Kapusta podniesie się podczas fermentacji, więc jeśli nie pozostawimy 4-5 cm wolnego miejsca, sok wycieknie na zewnątrz. Kisimy przez około 10 dni, początkowo przechowując naczynie w temperaturze pokojowej, by później umieścić ją w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura około 20°C.

Gotową kapustę przekładamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce zalaną sokiem. Możemy ją również zapasteryzować. O tym procesie pisaliśmy już szerzej na naszej stronie. Smacznego.

Kiszona kapusta na blacie

Kiszona kapusta na blacie

Źródło zdjęcia: canva/feri1

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto zjeść banana na pusty żołądek?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto pić mleko "prosto od krowy"?

Czytaj więcej >
Bazylia w słoikach

Produkty

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy jedzenie kiełkującego czosnku jest dobrym pomysłem?

Czytaj więcej >