Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować świąteczne uszka, żeby się nie rozklejały?

Jak przygotować świąteczne uszka, żeby się nie rozklejały?

Uszka do barszczu czerwonego
canva/bit245

Tradycyjny barszcz czerwony może być podany jako samodzielne danie. Wielu z was jednak nie wyobraża sobie jedzenia go bez wypełnionych pysznymi grzybami uszek. Specjał ten z łatwością przyrządzicie w domu. Cztery składniki dzielą was od delikatnego ciasta, w którym zamkniecie aromat skarbów lasu.

Przygotowanie uszek do barszczu nie będzie problemem, jeśli skorzystacie z naszej prostej receptury. Ciasto wyjdzie elastyczne, a po dodaniu farszu łatwo będzie je zlepić. Zaskoczcie swoich gości tym wspaniałym smakołykiem.

Przepis na doskonałe ciasto do uszek grzybowych

Składniki:

  • 1 jajo

  • 250 g mąki pszennej

  • szklanka przegotowanej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na czysty blat kuchenny, tworząc kopczyk. Na jego środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajo. Dodajemy sól.

Powoli wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłej wody, aż uzyskamy gładka i elastyczną masę. Przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy na około 30 minut.

W tym czasie możemy przygotować farsz grzybowy. Jeśli namoczyliśmy i ugotowaliśmy już grzyby, jego zrobienie będzie ekspresowe.

Wskazówka: ciasto uda się również bez jajka. Dlatego też, jeśli spodziewacie się gości, którzy nie jedzą nabiału, spróbujcie przygotować je, pomijając ten składnik.

Barszcz z uszkami
Uszka wybornie smakują z barszczem

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram