Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczny karp z pikantną nutą. Jego tajemnica tkwi w obłędnym sosie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.12.2022 13:09

Świąteczny karp z pikantną nutą. Jego tajemnica tkwi w obłędnym sosie

karp w pikantnym sosie
Canva / Maryna Voronova

Prezentujemy dziś smakowitą alternatywę dla klasycznej smażonej ryby. Karp w pikantnym sosie z pewnością znajdzie swoich zagorzałych zwolenników. Dobrze przyprawiony sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i pieczarek sprawia, że każdy prosi o dokładkę. Zaskocz bliskich tą niezwykłą odsłoną karpia na święta.

Sos do tej potrawy przygotowuje się na bazie rybnego wywaru. Dzięki temu ryba może poszczycić się intensywnym smakiem. Gotowe danie warto obficie udekorować koperkiem. Dodatek zioła nadaje karpiowi w pikantnym sosie przyjemnej świeżości.

Przepis na świątecznego karpia w pikantnym sosie

Składniki:

  • karp o wadze ok. 1,5 kg

  • mąką do obtoczenia ryby

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • 3 cebule

  • 6-7 sztuk pieczarek

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Składniki na wywar:

  • 1 duży korzeń pietruszki

  • liść laurowy

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu

  • sól do smaku

Elegancki karp w pikantnym sosie krok po kroku

Rybę do karpia w pikantnym sosie oczyść i wytnij z niej filety. Z głowy usuń oczy, włóż ją wraz z płetwami i kręgosłupem do garnka i zalej je 2,5 szklankami wody. Do naczynia dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę oraz przyprawy. Ze składników ugotuj wywar.

Filety karpia w pikantnym sosie oprósz pieprzem, solą i obtocz w mące. Rybę smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe kawałki mięsa przekładaj do dużego garnka.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu karpia w pikantnym sosie podsmaż pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj do niej rozdrobnione pieczarki i smaż, aż grzyby puszczą wodę i ładnie się przyrumienią. Następnie zasyp zawartość patelni kopiastą łyżką mąki i trzymaj na ogniu do momentu otrzymania zasmażki.

Przygotowaną zasmażkę do karpia w pikantnym sobie rozprowadź z rybnym wywarem. Płynu dodaj w takiej ilości, aby sos miał przyjemną gęstą konsystencję. Całość zagotuj, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.

Ułożone w garnku filety zalej przygotowanym sosem. Przykryj naczynie i duś rybę na małym ogniu przez kilka minut. Karpia w pikantnym sosie zabiel śmietaną, ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Danie podawaj na ciepło, udekorowane świeżym koperkiem. Wyborny smak pieczonego karpia dosłownie zwala z nóg. Warto znać kilka sztuczek w kwestii smażenia tej ryby.

Canva / ZLuketina
Canva / ZLuketina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Pomidory Sos