Świąteczny karp z pikantną nutą. Jego tajemnica tkwi w obłędnym sosie
Prezentujemy dziś smakowitą alternatywę dla klasycznej smażonej ryby. Karp w pikantnym sosie z pewnością znajdzie swoich zagorzałych zwolenników. Dobrze przyprawiony sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i pieczarek sprawia, że każdy prosi o dokładkę. Zaskocz bliskich tą niezwykłą odsłoną karpia na święta.
Sos do tej potrawy przygotowuje się na bazie rybnego wywaru. Dzięki temu ryba może poszczycić się intensywnym smakiem. Gotowe danie warto obficie udekorować koperkiem. Dodatek zioła nadaje karpiowi w pikantnym sosie przyjemnej świeżości.
Przepis na świątecznego karpia w pikantnym sosie
Składniki:
karp o wadze ok. 1,5 kg
mąką do obtoczenia ryby
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na sos:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
3 cebule
6-7 sztuk pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietany 18%
Składniki na wywar:
1 duży korzeń pietruszki
liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
sól do smaku
Elegancki karp w pikantnym sosie krok po kroku
Rybę do karpia w pikantnym sosie oczyść i wytnij z niej filety. Z głowy usuń oczy, włóż ją wraz z płetwami i kręgosłupem do garnka i zalej je 2,5 szklankami wody. Do naczynia dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę oraz przyprawy. Ze składników ugotuj wywar.
Filety karpia w pikantnym sosie oprósz pieprzem, solą i obtocz w mące. Rybę smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe kawałki mięsa przekładaj do dużego garnka.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu karpia w pikantnym sosie podsmaż pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj do niej rozdrobnione pieczarki i smaż, aż grzyby puszczą wodę i ładnie się przyrumienią. Następnie zasyp zawartość patelni kopiastą łyżką mąki i trzymaj na ogniu do momentu otrzymania zasmażki.
Przygotowaną zasmażkę do karpia w pikantnym sobie rozprowadź z rybnym wywarem. Płynu dodaj w takiej ilości, aby sos miał przyjemną gęstą konsystencję. Całość zagotuj, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.
Ułożone w garnku filety zalej przygotowanym sosem. Przykryj naczynie i duś rybę na małym ogniu przez kilka minut. Karpia w pikantnym sosie zabiel śmietaną, ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Danie podawaj na ciepło, udekorowane świeżym koperkiem. Wyborny smak pieczonego karpia dosłownie zwala z nóg. Warto znać kilka sztuczek w kwestii smażenia tej ryby.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki dodają do farszu na pierogi ruskie 1 przyprawę. Masa smakoszy o niej zapomina
Puszysty biszkopt bez piekarnika? Nic prostszego. Nowatorski patent podbija Internet
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama