Smakosze.pl
Jak szybciej ugotować ziemniaki? Dodaj do garnka 1 łyżkę tego produktu

canva/ Iamthatiam

Jak szybciej ugotować ziemniaki? Wrzuć do garnka 1 łyżkę tego produktu

22 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jak szybciej ugotować ziemniaki? Do garnka z obranymi i drobno pokrojonymi warzywami dodaj łyżkę masła. Ziemniaki posól dopiero wtedy, kiedy będą miękkie. Dzięki sprawdzonym trikom, warzywa do obiadu będą gotowe dosłownie w kilka minut.

Ziemniaki potrafią się gotować nawet ponad 20 minut. Mało kto wie, że czas gotowania możemy skrócić do 8-10 minut. Wystarczy, że zastosujemy kilka ważnych wskazówek. Jak szybciej ugotować ziemniaki? Triki są szczególnie przydatne, kiedy jesteśmy głodni, wracamy z pracy i chcemy ugotować błyskawiczny obiad.

Niewiarygodne z czym siostra Anastazja łączy tarte buraczki. Jej sałatka nie ma sobie równych

Niewiarygodne, z czym siostra Anastazja łączy tarte buraczki. Jej sałatka nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki są uniwersalnym dodatkiem do wszystkich, głównych dań. Ugotowane warzywa doskonale smakują z dodatkiem masła, szczypiorku, koperku lub natki pietruszki. Do ziemniaków warto dodać również odrobinę kminku, zwłaszcza wtedy, kiedy pieczemy je lub gotujemy w mundurkach.

Mało kto wie, że na czas gotowania ziemniaków nie wpływa wyłącznie wielkość warzyw i wrząca woda. Kluczowy jest tłuszcz i dodanie soli w odpowiednim momencie. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut.

Do garnka dodaj masło, a ziemniaki ugotują się o wiele szybciej

Do garnka z obranymi i pokrojonymi ziemniakami, koniecznie dodaj sporą łyżkę masła. Tłuszcz nie dość, że wzmocni smak warzyw, to jeszcze przyspieszy proces gotowania. Ziemniaki ugotują się w kilka minut od momentu wrzenia wody.

Ziemniaki posól dopiero pod sam koniec, gdy warzywa będą miękkie. Sól powoduje, że czas gotowania znacznie się wydłuża. Ziemniaki odcedź, odparuj dokładnie i ewentualnie wytłucz. Będą pysznym dodatkiem do obiadu.

Jak jeszcze skrócić czas gotowania ziemniaków?

Jeśli chcesz, żeby ziemniaki były gotowe błyskawicznie, oprócz triku z masłem zastosuj jeszcze dwie sztuczki. Im warzywa będą mniejsze i drobniej pokrojone, tym ugotują się szybciej. Na większe kawałki warzyw trzeba będzie chwilę poczekać.

Ziemniaki zalej nie zimną, a wrzącą wodą. Dopiero wtedy dodaj masło i gotuj. Drobno pokrojone warzywa, dodatkowo zalane wrzątkiem i z łyżką masła ugotują się naprawdę w mgnieniu oka. Do ziemniaków z masłem warto dodać szczypiorek.

Kiedy solić rosół? Moment doprawiania ma ogromne znaczenie. Płuczesz makaron po ugotowaniu? W tym artykule dowiesz się, dlaczego popełniasz duży błąd.

ziemniaki

canva/nojman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:





Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >