Jak szybciej ugotować ziemniaki? Wrzuć do garnka 1 łyżkę tego produktu

Jak szybciej ugotować ziemniaki? Do garnka z obranymi i drobno pokrojonymi warzywami dodaj łyżkę masła. Ziemniaki posól dopiero wtedy, kiedy będą miękkie. Dzięki sprawdzonym trikom, warzywa do obiadu będą gotowe dosłownie w kilka minut. Ziemniaki potrafią się gotować nawet ponad 20 minut. Mało kto wie, że czas gotowania możemy skrócić do 8-10 minut. Wystarczy, że zastosujemy kilka ważnych wskazówek. Jak szybciej ugotować ziemniaki? Triki są szczególnie przydatne, kiedy jesteśmy głodni, wracamy z pracy i chcemy ugotować błyskawiczny obiad.
Ziemniaki są uniwersalnym dodatkiem do wszystkich, głównych dań. Ugotowane warzywa doskonale smakują z dodatkiem masła, szczypiorku, koperku lub natki pietruszki. Do ziemniaków warto dodać również odrobinę kminku, zwłaszcza wtedy, kiedy pieczemy je lub gotujemy w mundurkach.
Mało kto wie, że na czas gotowania ziemniaków nie wpływa wyłącznie wielkość warzyw i wrząca woda. Kluczowy jest tłuszcz i dodanie soli w odpowiednim momencie. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut.
Do garnka dodaj masło, a ziemniaki ugotują się o wiele szybciej
Do garnka z obranymi i pokrojonymi ziemniakami, koniecznie dodaj sporą łyżkę masła. Tłuszcz nie dość, że wzmocni smak warzyw, to jeszcze przyspieszy proces gotowania. Ziemniaki ugotują się w kilka minut od momentu wrzenia wody.
Ziemniaki posól dopiero pod sam koniec, gdy warzywa będą miękkie. Sól powoduje, że czas gotowania znacznie się wydłuża. Ziemniaki odcedź, odparuj dokładnie i ewentualnie wytłucz. Będą pysznym dodatkiem do obiadu.
Jak jeszcze skrócić czas gotowania ziemniaków?
Jeśli chcesz, żeby ziemniaki były gotowe błyskawicznie, oprócz triku z masłem zastosuj jeszcze dwie sztuczki. Im warzywa będą mniejsze i drobniej pokrojone, tym ugotują się szybciej. Na większe kawałki warzyw trzeba będzie chwilę poczekać.
Ziemniaki zalej nie zimną, a wrzącą wodą. Dopiero wtedy dodaj masło i gotuj. Drobno pokrojone warzywa, dodatkowo zalane wrzątkiem i z łyżką masła ugotują się naprawdę w mgnieniu oka. Do ziemniaków z masłem warto dodać szczypiorek.
Kiedy solić rosół? Moment doprawiania ma ogromne znaczenie. Płuczesz makaron po ugotowaniu? W tym artykule dowiesz się, dlaczego popełniasz duży błąd.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna każdą jedną bije na głowę
Poszedł na obiad do Orlenu. Cena schabowego i żurku zwala z nóg
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama



































