Jak ugotować rosół na kuchence indukcyjnej? Nigdy nie używaj 1 przycisku
Rosół należy do ulubionych, polskich zup. Jego wyśmienity smak i aromat są wynikiem odpowiednio dobranych składników i właściwego gotowania. Należy go gotować długo i na wolnym ogniu. Przyrządzając danie na kuchence indukcyjnej, powinniśmy powstrzymać się od używania funkcji booster. Jej uruchomienie może bowiem zepsuć rosół na dobre.
Gotowanie rosołu na kuchence indukcyjnej nieznacznie różni się od przyrządzania zupy na kuchni gazowej. Sprzęt ten umożliwia sprawną zmianę mocy grzania w inny sposób. Nie jest on może tak precyzyjny, jak w przypadku „gazówki”, lecz kierując się pewną wiedzą, uzyskamy pożądane rezultaty.
Jak należy gotować rosół na kuchence indukcyjnej?
Klasyczna płyta indukcyjna ma 9 poziomów mocy. Wiele z nich ma też booster, czyli funkcję, która umożliwia niemalże błyskawiczne doprowadzenie do wrzenia zawartości stojącego na kuchence naczynia.
Przy przyrządzaniu rosołu zdecydowanie powinniśmy wystrzegać się stosowania boostera. Potrawa nie może gotować się zbyt szybko, bo wywar nie wyjdzie esencjonalny. Gotowanie na zbyt dużym ogniu spowoduje też, że rosół nie będzie klarowny. Funkcja "booster" niestety bardzo łatwo może sprawić, że gotowanie dania stanie się zbyt gwałtowne.
Gotowanie rosołu krok po kroku
Gotowanie rosołu rozpoczynamy od umieszczenia mięsa w garnku i zalania go zimną wodą. Garnek ustawiamy na polu kuchenki i uruchamiamy ją na moc 7 (gdy kuchenka ma szerszy zakres mocy, należy ją dobrać proporcjonalnie). Gdy płyn w garnku zacznie wrzeć, należy usunąć szumowiny i zmniejszyć moc grzania.
W czasie gotowania regularnie obserwujemy zachowanie się wywaru w garnku i za każdym razem, gdy zauważymy, że rosół gotuje się zbyt szybko, zmniejszamy moc kuchenki. Docelowo danie warto pozostawić na palniku o mocy ustawionej na poziomie 2, sprawdzając jednak od czasu do czasu, czy przypadkiem nie przestaje się gotować.
Pamiętajmy o tym, że najpyszniejszy, klarowny rosół uzyskamy wówczas, gdy wywar będzie powoli pyrkał w garnku. Optymalny czas jego gotowania to 2,5-3 godziny.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone receptury na rosół. Spróbujcie pysznej wersji na ostro od babci Tereski. Być może też skusi was specjał przyrządzany na mięsie kaczki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na zimne nóżki z golonką. Przysmak rodem z PRL-u idealny na chłodne dni
Zapomnij o klasycznych mielonych. Fantastyczne kotlety zrobisz z dyni i kaszy jaglanej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama