Smakosze.pl
ryż

canva/pfurmanPL

Jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący patent pobija internet

19 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie, jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący patent pobija internet i okazuje się, że rzeczywiście można. Wystarczy, zamiast wody użyć innego płynu, np. bulionu, mleka czy zupy. Dzięki temu rozwiązaniu ryż zyska wyrazisty smak, a cała potrawa będzie bardziej wartościowa.

Ryż jest jednym z popularniejszych dodatków do zup i drugich dań. Stosuje się go też do sałatek, zapiekanek, deserów. Przed podaniem czy dodaniem do potrawy ryż trzeba jednak ugotować. Zawiera bowiem dużo skrobi, która musi napęcznieć pod wpływem wody.

Leczo z boczniakami

Kuroń połączył uwielbiane warzywa Polaków. Jego przepis na leczo nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ

Jak się jednak okazuje, nawet bez użycia wody można sprawić, że ziarna ryżu odpowiednio napęcznieją, zrobią się miękkie i sprężyste. Koniecznie przetestujcie taką wersję gotowania ryżu.

Czy można ugotować ryż bez wody?

Jak najbardziej można. Wystarczy, zamiast wody użyć innego płynu. Może nim być np. bulion, sos czy zupa. Gdy wsypiecie ryż do bulionu czy sosu, będzie on nie tylko odpowiednio słony, ale zyska też inne wymiary smaku. Z dość neutralnego smakowo dodatku zamieni się w składnik o pożądanym smaku.

Gotowanie ryżu od razu w zupie również niesie wiele korzyści. Po pierwsze nie musimy brudzić drugiego naczynia, po drugie ryż zagęszcza zupę, po trzecie gotujemy ryż bez straty składników odżywczych. Wszystkie bowiem zostają w potrawie.

Jeśli zaś chcecie użyć ryżu np. do deseru czy słodkiej zapiekanki, ugotowanie go w mleku będzie bardzo dobrym wyborem. Ryż zyska kremową konsystencję i aksamitny smak.

Jak tradycyjnie ugotować ryż?

Jeśli gotujecie ryż tradycyjnie, w wodzie zwykle wsypujecie 1 porcję ryżu na 2 porcje wody. Tak ugotowany ryż jest sypki i sprężysty. Gdy zaś chcecie zwiększyć kleistość ryżu, możecie zwiększyć nieco ilość użytej wody.

Mniej problemu przysparza gotowanie ryżu w torebkach. Wystarczy wrzucić go na wrzątek i wyjąć, gdy osiągnie odpowiednią miękkość. Nadmiar wody nie jest tu przeszkodą, bo i tak zostanie odsączony z ryżu.

Ryż przed gotowaniem można płukać lub nie. Płukanie ryżu z pewnością warto przeprowadzić, jeśli zależy nam na uzyskaniu sypkiego ryżu, którego ziarna nie będą się sklejać.

Z naszej strony dowiecie się też, jak gotować ryż, by był sypki. Znajdziecie tu też przepis na ryż zapiekany z jabłkami.

ryż

canva/Creativeye99

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >