Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę
Nie wiecie, jak wykorzystać czerstwy chleb? Zamiast go wyrzucać, zróbcie smaczną zapiekankę. Kilka prostych dodatków wystarczy, by wyczarować smakowite i sycące danie. Przepis jest prosty, a efekty zachwycają. Koniecznie spróbujcie.
Zapiekanka z czerstwego chleba pozwoli wam zużyć pieczywo, z którego nie da się już zrobić kanapek. Prosta receptura i duża swoboda w dobieraniu dodatków sprawiają, że za każdym razem możecie uzyskać zupełnie nowe danie. Śmiało dorzućcie to, co wam zalega w lodówce. Niech nic się nie marnuje.
Przepis na znakomitą zapiekankę z czerstwego chleba
Składniki:
kilka kromek chleba pszennego
1 jajo
150 g ulubionej kiełbasy lub szynki
150-200 g ulubionego sera żółtego
1-2 papryki w dowolnym kolorze
1 nieduża cebula
100 g pieczarek (opcjonalnie)
125 ml śmietanki 30%
125 ml mleka
125 ml gęstego przecieru pomidorowego lub ketchupu
po pół łyżeczki bazylii i oregano
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować zapiekankę z czerstwego chleba? Mamy prosty sposób
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy go na suchej patelni. Do większej miski wbijamy jaja. Wlewamy śmietankę i mleko, a następnie dodajemy sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.
Paprykę myjemy, oczyszczamy ją z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy na nim cebulkę. Pod koniec dodajemy szynkę oraz umyte i pokrojone w kostkę pieczarki.
Jeśli używamy kiełbasy, możemy też najpierw ją podsmażyć, a na wytopionym tłuszczu zeszklić warzywo. Pod koniec wrzucamy kiełbasę oraz umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, jeśli ich używamy. Wlewamy przecier i redukujemy go.
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wsypujemy grzanki z chleba. Na nich układamy paprykę oraz zawartość patelni. Całość polewamy masą jajeczną. Wierzch pokrywamy startym na tarce serem żółtym. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania w duchu less waste. Szczególnie polecamy ten przepis na pasztet z warzyw po rosole oraz recepturę na idealny do zup bulion z obierek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal
Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet