Smakosze.pl
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

canva/DawnPoland

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

16 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Nie wiecie, jak wykorzystać czerstwy chleb? Zamiast go wyrzucać, zróbcie smaczną zapiekankę. Kilka prostych dodatków wystarczy, by wyczarować smakowite i sycące danie. Przepis jest prosty, a efekty zachwycają. Koniecznie spróbujcie.

Zapiekanka z czerstwego chleba pozwoli wam zużyć pieczywo, z którego nie da się już zrobić kanapek. Prosta receptura i duża swoboda w dobieraniu dodatków sprawiają, że za każdym razem możecie uzyskać zupełnie nowe danie. Śmiało dorzućcie to, co wam zalega w lodówce. Niech nic się nie marnuje.

Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomitą zapiekankę z czerstwego chleba

Składniki:

  • kilka kromek chleba pszennego

  • 1 jajo

  • 150 g ulubionej kiełbasy lub szynki

  • 150-200 g ulubionego sera żółtego

  • 1-2 papryki w dowolnym kolorze

  • 1 nieduża cebula

  • 100 g pieczarek (opcjonalnie)

  • 125 ml śmietanki 30%

  • 125 ml mleka

  • 125 ml gęstego przecieru pomidorowego lub ketchupu

  • po pół łyżeczki bazylii i oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować zapiekankę z czerstwego chleba? Mamy prosty sposób

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy go na suchej patelni. Do większej miski wbijamy jaja. Wlewamy śmietankę i mleko, a następnie dodajemy sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.

Paprykę myjemy, oczyszczamy ją z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy na nim cebulkę. Pod koniec dodajemy szynkę oraz umyte i pokrojone w kostkę pieczarki.

Jeśli używamy kiełbasy, możemy też najpierw ją podsmażyć, a na wytopionym tłuszczu zeszklić warzywo. Pod koniec wrzucamy kiełbasę oraz umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, jeśli ich używamy. Wlewamy przecier i redukujemy go.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wsypujemy grzanki z chleba. Na nich układamy paprykę oraz zawartość patelni. Całość polewamy masą jajeczną. Wierzch pokrywamy startym na tarce serem żółtym. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania w duchu less waste. Szczególnie polecamy ten przepis na pasztet z warzyw po rosole oraz recepturę na idealny do zup bulion z obierek.

Do zapiekanki z czerstwego chleba możecie wrzucić dowolne dodatki

canva/kunertus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >
konfitura siostry Anastazji

Przepisy

Siostra Anastazja zdradziła przepis na konfiturę z aronii. Wzbogaca ją niezwykle aromatycznym owocem

Czytaj więcej >