Babciny przepis na racuchy z jabłkami. Wychodzą cudownie puszyste
Prezentujemy najlepszy, bo babciny przepis na racuchy z jabłkami. Wychodzą cudownie puszyste, wystarczy tylko pamiętać o dwóch dodatkach — kefirze i sodzie oczyszczonej. Dzięki nim placuszki są lekkie, miękkie i pięknie wyrośnięte. A jabłka dodają im przyjemnego smaku i wilgotności.
Jakie powinny być racuchy? Większość z was z pewnością odpowie, że puszyste i delikatne. Rzeczywiście, takie są najsmaczniejsze i szybko znikają z talerzyków. By uzyskać taki efekt, nie obędzie się bez spulchniacza. Dziś użyjemy, tak jak to robiły nasze babcie, sody oczyszczonej. Jej efekt poprawi kefir, który dodatkowo nada potrawie przyjemnego, kwaskowego smaku.
Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami?
Składniki:
3/4 szklanki kefiru (może być też mleko zsiadłe lub maślanka)
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 winne jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie babcinych racuchów z jabłkami
Kefir wlej do miski. Dodaj jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp sodę oczyszczoną, mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj dość gęste ciasto.
Jabłka umyj, obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój na nieduże kawałki. Dodaj je do ciasta, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź je na patelnię lekko spłaszczając. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na racuchy z dodatkiem budyniu, a także na racuchy z truskawkami.
Źródło zdjęcia: canva/Karisssa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Źródło: przyslijprzepis