Jak zrobić domową pańską skórkę? Przepis jest banalnie prosty
Pańska skórka jest tradycyjnym smakołykiem pochodzącym z województwa mazowieckiego. Wiele osób kojarzy smakołyk głównie z dniem Wszystkich Świętych, ponieważ właśnie wtedy można ją dostać na rozmaitych stoiskach przy cmentarzach. Twarde cukierki z cukru i soków owocowych przygotujemy również samodzielnie w domu. Pańska skórka z dnia na dzień jest jeszcze lepsza. Pańska skórka to cukierki, które znają wszyscy mieszkańcy Warszawy i województwa mazowieckiego. Twarde słodycze z cukru i wody sprzedawane są między innymi na przycmentarnych straganach w dniu Wszystkich Świętych. W 2008 roku pańska skórka została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Specjał jest banalnie prosty w przygotowaniu.
Do pańskiej skórki dodawane są również gęste syropy owocowe lub barwniki spożywcze nadające kolor. Do tradycyjnych cukierków dodaje się także mąkę, żelatynę i pianę z białek. Jak zrobić pańską skórkę? Domowe, kultowe cukierki przygotujemy z cukru, miodu, piany z białek i soków owocowych.
Tak przygotowane słodycze będą jeszcze smaczniejsze od gotowego produktu. Do pańskiej skórki dodajmy ulubiony, gęsty sok o intensywnym kolorze. Osobiście polecam malinowy, wiśniowy i jagodowy, ponieważ dodadzą słodyczom ładnego koloru. Pańska skórka będzie gotowa następnego dnia, po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce.
Pańską skórkę pokrójmy w małą kostkę i owińmy w papier. Słodycze możemy jeść już następnego dnia po przygotowaniu, jednak z każdym dniem będą stawały się twardsze i smaczniejsze. Cukierki przechowujmy w szklanym słoiku.
Przepis na domową pańską skórkę, jest o wiele smaczniejsza od kupnej
Składniki:
szklanka cukru
2 białka
szczypta soli
pół szklanki płynnego miodu
łyżka gęstego soku malinowego, wiśniowego, jagodowego
Jak zrobić pańską skórkę? Kultowe słodycze przygotujesz samodzielnie w domu
Do rondla wsyp cukier, dodaj miód, wlej pół szklanki zimnej wody i gotuj na małym ogniu przez około 10- 15 minut, aż powstanie lejący się karmel.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, następnie delikatnie dolewaj do piany karmel, stale miksując, aż masa będzie gęsta. Pół masy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie.
Do pozostałej masy dodaj łyżkę gęstego soku owocowego, wymieszaj, przełóż do formy i odstaw do przestudzenia, następnie blachę wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój cukierki, smacznego.
Przygotuj również domowe krówki oraz pyszne, domowe trufle czekoladowe, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak obrać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Prosty trik podbija Internet
Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą sycące i bosko soczyste
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama