Sposób Ewy na domowe trufle czekoladowe. Pyszną słodycz zrobisz w kilka chwil
Trufle czekoladowe są znakomitym i bardzo eleganckim deserem. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne. Ewa dodaje do masy serek mascarpone, dzięki czemu wychodzą jeszcze bardziej kremowe niż kupny przysmak. Koniecznie musicie ich spróbować.
Jeżeli kochacie smak czekolady, trufle z pewnością przypadną wam do gustu. Delikatny, rozpływający się w ustach wyrób świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Ładnie zapakowany może też stanowić smakowity prezent dla bliskich. Skusicie się?
Przepis na wyborne trufle czekoladowe
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
250 g serka mascarpone
40 g prażonych orzechów laskowych
2 opakowania cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru i nieco esencji waniliowej
2 łyżka kakao deserowego do wypieków
Jak zrobić domowe trufle czekoladowe?
Orzechy laskowe rozdrabniamy np. tłuczkiem. Czekolady siekamy i umieszczamy w większej misce. W garnku z nieprzywierającą powłoką umieszczamy serek mascarpone oraz cukier wanilinowy.
Podgrzewamy, mieszając składniki. Gdy się zagotują, przenosimy do czekolady. Mieszamy, po czym wrzucamy pokruszone orzechy. Chłodzimy, aż do delikatnego zastygnięcia czekolady.
Łyżką lub łyżeczką formujemy nieduże kulki i obtaczamy je w kakao. Odkładamy na ułożony na blasze papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego.
Wskazówka: Do przygotowania trufli czekoladowych możecie wykorzystać również inne ulubione orzechy. Zadbajcie tylko o to, by nie miały skórki, bo zazwyczaj nadaje ona goryczy. Ciekawą opcją będzie też połączenie czekolady z kandyzowanymi owocami np. skórką pomarańczową.
Po inne przysmaki z czekoladą zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy znakomity sernik Izaura. Być może skusi was tez doskonała receptura na zdrowszą, domową wersję kremu Nutella.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków
Dlaczego rosół znów wyszedł mętny? 3 proste sposoby na przywrócenie mu klarowności
Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów