Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Zdradzamy najlepszy patent
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.03.2022 01:00

Jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Zdradzamy najlepszy patent

Wielkanocna szynka
canva/IgorDutina

Zastanawiacie się, jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Dziś zdradzamy najlepszy patent na tę klasykę świątecznego stołu. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal, a mianowicie na warstwę tłuszczyku, którym pokryty jest kawałek mięsa. Dzięki niemu szynka wyjdzie obłędnie soczysta i smakowita.

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej najbardziej klasycznej i tradycyjnej pieczeni. Tak, tak, jeśli Wielkanoc, to koniecznie pieczona szynka. Najlepiej taka domowej roboty, pełna aromatu, smaku i bez zbędnych dodatków. Dziś powiemy wam, jak ją przygotować, by wyszła przepyszna.

Ważnym elementem sukcesu, jest zakup odpowiedniego kawałka mięsa. Najlepszy będzie taki pokryty z wierzchu warstwą tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz będzie się wytapiał, nadając szynce doskonałego smaku i soczystości.

Kilka dni przed pieczeniem szynkę warto zamarynować. Do przygotowania marynaty warto użyć ziół i przypraw, a także trochę czosnku, octu i oleju. Mięso najlepiej jest piec w foliowym rękawie lub przykrytym naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne.

Jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc?

Składniki:

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej

  • ok. 1,5 l wody

  • 3 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 jagody jałowca

  • 1 łyżeczka cukru

  • 60 g soli peklowej

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie szynki

Mięso opłucz. Do garnka wlej wodę, dodaj listki laurowe, ziarna ziela, jagody jałowca i cukier. Zagotuj, zestaw z ognia.

Dodaj sól peklową, wymieszaj. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dobrze wystudź.

Marynatę wlej do szklanego lub ceramicznego naczynia. Do zimnej marynaty włóż mięso. Przykryj naczynie i wstaw je na 7 dni do lodówki. Każdego dnia raz obróć mięso.

Po tygodniu marynowania szynkę wyjmij z marynaty, osusz papierowymi ręcznikami. Mięso natrzyj majerankiem i papryką. Uformuj je, obwiązując kuchenną nicią lub bawełnianym sznurkiem.

Szynkę włóż do rękawa do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.

15 minut przed końcem pieczenia, przetnij rękaw i zsuń go z mięsa, by szynka mogła się ładnie przyrumienić.

Wskazówka:

Jeśli nie uda wam się kupić szynki z warstwą tłuszczu, przed pieczeniem mięso możecie obłożyć plasterkami boczku. Również ustrzeże szynkę przed wysuszeniem, a ponadto doda jej niepowtarzalnego smaku.

W naszym serwisie znajdziecie recepturę na szynkę pieczoną w marynacie z musztardy i chrzanu, a także na kruchy i soczysty pieczony schab.

szynka pieczona
szynka pieczona

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku, kuchniaagaty

Zapraszamy na nasz Instagram