Smakosze.pl
Lody z 3 składników

canva/JulieWild

Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników

14 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Nie musisz mieć specjalnej maszynki, aby zrobić domowe lody. Lody śmietankowe są pyszne, puszyste i przygotujesz z nich wspaniałe desery dla najbliższych. Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników.

Lody śmietankowe są rewelacyjnym pomysłem na deser w upalne dni. Możemy wykorzystać również sezonowe owoce, bakalie, orzechy i polewy, aby przygotować pucharki lodowe. Do lodów o smaku śmietankowym szczególnie polecam świeże truskawki i maliny. Śmietanka równie dobrze komponuje się również z orzechami i polewą czekoladową lub sosem toffi.

Jakie mięso na kotlety schabowe?

Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Sekretem puszystych, domowych lodów bez maszynki, jest odpowiednie mrożenie. Co pół godziny musimy wyjąć masę z zamrażalki, dokładnie zmiksować ją na puch i ponownie wstawić do mrożenia. Czynność powtarzamy, dopóki lody nie będą miały idealnej konsystencji.

Jeśli włożymy przygotowaną masę do zamrażalki i nie będziemy jej mieszać, otrzymamy zbrylony kawał mrożonej śmietany, z którą już nic nie zrobimy. Lody musimy mieszać, dzięki czemu będą puszyste i bez trudu nałożymy je do pucharków lub słodkich wafelków.

Domowe lody przygotujesz w wielu smakach- przygotuj również lekkie lody jogurtowe, lody bananowe z dodatkiem kawy i lody truskawkowe, cała rodzina będzie zachwycona.

Przepis na lody śmietankowe

Składniki:

  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%

  • 200 ml mleka

  • 70 g cukru pudru

Jak zrobić domowe lody śmietankowe?

200 ml śmietanki wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się rozpuści, wyłącz palnik i odstaw do ostudzenia. Dodaj pozostałą ilość śmietanki, mleko i miksuj przez chwilę.

Masę przelej do pojemnika, najlepiej niższego i szerszego, aby zmieścił się i w lodówce i w zamrażalce. Pojemnik wstaw do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła.

Następnie przełóż pojemnik z masą śmietankową do zamrażalki. Co 30 minut wyjmuj lody, dokładnie miksuj masę i ponownie wstawiaj do mrożenia. Po 3-4 godzinach lody są gotowe, podaj je z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Domowe lody śmietankowe w miseczce

Źródło zdjęcia: canva/ klenova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowejroboty.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >