Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników
Nie musisz mieć specjalnej maszynki, aby zrobić domowe lody. Lody śmietankowe są pyszne, puszyste i przygotujesz z nich wspaniałe desery dla najbliższych. Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników.
Lody śmietankowe są rewelacyjnym pomysłem na deser w upalne dni. Możemy wykorzystać również sezonowe owoce, bakalie, orzechy i polewy, aby przygotować pucharki lodowe. Do lodów o smaku śmietankowym szczególnie polecam świeże truskawki i maliny. Śmietanka równie dobrze komponuje się również z orzechami i polewą czekoladową lub sosem toffi.
Sekretem puszystych, domowych lodów bez maszynki, jest odpowiednie mrożenie. Co pół godziny musimy wyjąć masę z zamrażalki, dokładnie zmiksować ją na puch i ponownie wstawić do mrożenia. Czynność powtarzamy, dopóki lody nie będą miały idealnej konsystencji.
Jeśli włożymy przygotowaną masę do zamrażalki i nie będziemy jej mieszać, otrzymamy zbrylony kawał mrożonej śmietany, z którą już nic nie zrobimy. Lody musimy mieszać, dzięki czemu będą puszyste i bez trudu nałożymy je do pucharków lub słodkich wafelków.
Domowe lody przygotujesz w wielu smakach- przygotuj również lekkie lody jogurtowe, lody bananowe z dodatkiem kawy i lody truskawkowe, cała rodzina będzie zachwycona.
Przepis na lody śmietankowe
Składniki:
400 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
200 ml mleka
70 g cukru pudru
Jak zrobić domowe lody śmietankowe?
200 ml śmietanki wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się rozpuści, wyłącz palnik i odstaw do ostudzenia. Dodaj pozostałą ilość śmietanki, mleko i miksuj przez chwilę.
Masę przelej do pojemnika, najlepiej niższego i szerszego, aby zmieścił się i w lodówce i w zamrażalce. Pojemnik wstaw do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła.
Następnie przełóż pojemnik z masą śmietankową do zamrażalki. Co 30 minut wyjmuj lody, dokładnie miksuj masę i ponownie wstawiaj do mrożenia. Po 3-4 godzinach lody są gotowe, podaj je z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ klenova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Sycące flaczki z dodatkiem boczku. Kultowa potrawa w nowej odsłonie
Źródło: domowejroboty.pl