Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowe parówki? Są znacznie smaczniejsze i zdrowsze od sklepowych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.06.2022 15:37

Jak zrobić domowe parówki? Są znacznie smaczniejsze i zdrowsze od sklepowych

Jak zrobić domowe parówki? Są znacznie smaczniejsze i zdrowsze od sklepowych
canva/deeepblue

Domowe parówki wieprzowe są świetną alternatywą dla gotowego, sklepowego produktu. Są smaczne, delikatne i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Parówki przygotujesz w prosty sposób i stworzysz z nich pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Jak zrobić domowe parówki?

Czy wiesz, że w parówkach jest około 70-80% mięsa (czasem nawet mniej), a reszta to glutaminian sodu, woda i sól? Jeśli dodatkowo na opakowaniu zauważysz informację, że mięso jest oddzielone mechanicznie, pod żadnym pozorem nie kupuj takiego produktu.

Mięso oddzielone mechanicznie to nic innego jak rozdrobnione resztki mięsno-kostne, które jest mocno rozdrobione i dodawane do produktów takich jak parówki. Jeśli koniecznie chcesz kupować parówki w sklepie, zawsze dokładnie czytaj skład. W sklepie mięsnym możesz poprosić o pokazanie etykiety.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie parówek, które składać się będą w 100% z mięsa wieprzowego- podgardla i łopatki. Parówki doprawisz przyprawami, które z pewnością masz w swojej kuchni.

Domowe parówki to produkt pewny, w którym nie znajdziemy glutaminianu sodu, czyli sztucznego wzmacniacza smaku, który w nadmiarze może powodować wiele groźnych chorób. Nie znajdziemy w nich również zmielonych resztek, a prawdziwe mięso.

Parówki wieprzowe przygotowane w domu możesz podać z chlebem i pomidorem, możesz również ugotować na nich błyskawiczne spaghetti dla dzieci, a także zrobić aromatyczne leczo- tu poznasz przepis na leczo z parówkami, idealne na szybki obiad.

Przepis na domowe parówki

Składniki na 40 parówek:

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 300 g podgardla ze skórą

  • 150 ml zimnej wody

  • osłonki na kiełbaski

  • nici do zawiązania parówek

Przyprawy:

  • łyżka cukru

  • łyżka papryki wędzonej

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • szczypta majeranku

  • łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1,5 łyżki soli

  • łyżeczka pieprzu mielonego

Jak zrobić domowe parówki?

Mięso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki, następnie zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Ostatnie mielenie powinno być na sicie o najmniejszych oczkach, aby z mięsa powstała gładka masa.

Przygotowane mięso przełóż do miski, wlej wodę i wsyp wszystkie przyprawy, następnie wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut. Osłonki na kiełbaski namocz w ciepłej wodzie i napełniaj je, tworząc cienkie parówki.

Końce parówek zawiąż nitką i włóż je do garnka z gotującą się wodą, gotuj 20 minut na wolnym ogniu. Po ostudzeniu możesz zamrozić część, a te, które chcesz zjeść, podgotuj jeszcze przez kilka minut i podaj, smacznego.

Parówki
Źródło zdjęcia: canva/ laperla_foto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietamojapasja.pl