Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Danie jest rewelacyjnym pomysłem na pożywny, mięsny obiad. Soczyste kotlety schabowe w chrupiącej panierce z dodatkiem cebulki, szynki drobiowej i sera rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na kotlet drwala, nie ma lepszego.
Kotlety schabowe to danie, które przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy obtoczyć je w mące, jajku i bułce tartej, aby zyskały fenomenalny smak, były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Schabowe będą jeszcze smaczniejsze, gdy zapieczesz je z kilkoma dodatkami.
Żółty ser, szynka drobiowa, majonez i ketchup to sekret idealnego kotleta drwala. W daniu nie może oczywiście zabraknąć duszonej z cukrem i curry cebulki, która genialny smak i dzięki niej kotlety są aromatyczne i pyszne.
Kotlety drwala podaj z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub lekką surówką z pomidorów, cebuli czerwonej, ogórka i sałaty. Skrop ją delikatnie oliwą i oprósz solą i pieprzem, będzie idealnie pasować do sporych kawałków mięsa.
Domowy kotlet drwala
Składniki na 2 duże porcje:
2 kawałki schabu bez kości
cebula biała
4 plastry szynki drobiowej
garść startego sera żółtego
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
szczypta cukru
przyprawa curry
sól, pieprz
olej rzepakowy
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
Jak zrobić domowy kotlet drwala?
Kawałki schabu rozbij na cienkie, duże kotlety, następnie oprósz je solą, pieprzem i obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Schabowe przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Cebulę posiekaj drobno i podduś na odrobinie oleju z cukrem i dużą ilością curry. Nastaw piekarnik na 180 stopni C, na ruszcie połóż usmażone kotlety.
Każdy posmaruj łyżką majonezu, poukładaj plastry szynki, wysmaruj łyżką ketchupu, dodaj cebulkę i całość oprósz startym serem. Kotlety piecz przez kilka minut, aż ser się rozpuści, smacznego.

Źródło zdjęcia: canva/ 12MN Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: doradcasmaku.pl



































