Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy sok z malin? Nigdy więcej nie kupisz go w sklepie, domowa wersja jest 100 razy lepsza
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.07.2022 14:41

Jak zrobić domowy sok z malin? Nigdy więcej nie kupisz go w sklepie, domowa wersja jest 100 razy lepsza

Jak zrobić domowy sok z malin? Nigdy więcej nie kupisz go w sklepie, domowa wersja jest 100 razy lepsza
canva/Zichrini, pixabay

Domowy sok z malin to nie tylko wspaniały smak, to również bomba witaminowa. Sok przygotujesz błyskawicznie, a będzie o wiele lepszy od kupionego, gotowego produktu. Sok z malin ma uniwersalne zastosowanie, każdy będzie zachwycony jego smakiem.

Domowy sok z malin wykorzystasz między innymi do zimowej herbaty w chłodne, długie wieczory. Sok w połączeniu z herbatą ziołową lub zwykłą, doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Latem natomiast możesz wymieszać go z wodą gazowaną lub klasyczną lemoniadą i cieszyć się orzeźwiającym, owocowym smakiem.

Sok z malin może być również bazą do przygotowania domowego kisielu, galaretki. Polej nim lody śmietankowe lub budyń waniliowy, a stworzysz rewelacyjny deser dla całej rodziny. Domowy sok z malin będzie ulubionym sokiem w Twojej spiżarni.

Pamiętaj, aby dokładnie umyć i wyparzyć szklane butelki lub słoiki przed wlaniem soku. Gotowy sok z malin po zakręceniu połóż na blacie kuchennym do góry dnem. Przed wyniesieniem soku do spiżarni sprawdź, czy zakrętka jest wklęsła- będziesz miał pewność, że sok zachowa świeżość i smak przez cały rok.

Prosty przepis na domowy sok z malin, nigdy nie kupisz już gotowego

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin

  • szklanka białego cukru

Jak przygotować najlepszy sok z malin? Zrobisz z niego herbatę zimową i domowy kisiel

Maliny obierz z szypułek, przesyp do większego garnka, następnie dodaj cukier i odstaw na około 30- 40 minut. Gdy maliny puszczą sok, dokładnie je wymieszaj i zacznij podgrzewać garnek.

Gotuj około 5 minut od momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając. Maliny przecedź przez gęste sito lub tetrę. Sok malinowy ponownie zagotuj i wlej do małych słoików. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem, aby zakrętka zrobiła się wklęsła.

Ostudzone słoiki przełóż do spiżarni. Sok malinowy jest idealnym dodatkiem do zimowej herbaty. Możesz przygotować z niego domowy kisiel, galaretkę, orzeźwiającą lemoniadę. Z malin koniecznie przygotuj również konfiturę malinową, będzie pysznym dodatkiem do naleśników, gofrów i tostów, smacznego.

Konfitura z malin
canva/mpessaris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl