Kultowa zupa mleczna w sam raz na śniadanie
Zupa mleczna jest pożywną potrawą śniadaniową, którą dobrze znamy z dzieciństwa. Występuje w wielu wariantach — z makaronem, ryżem, a nawet ze zwykłą pszenną bułką. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z kładzionymi kluseczkami.
Zupy mleczne należą do potraw prostych, a przy tym sycących. Niewielka ilość składników i prostota przyrządzenia powoduje, że posiłek ten często gości na naszych stołach, choć współcześnie najczęściej pojawiają się w formie płatków zbożowych zalanych ciepłym lub zimnym mlekiem.
Przepis na pyszną zupę mleczną
Składniki:
500 ml mleka
2 jaja
2 łyżki wody
4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
cukier do smaku
Przygotowanie:
Z jaj, wody, soli i mąki wyrabiamy ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki. Jej ilość zależy od wielkości jajek.
Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Na gotujący się płyn wkładamy małe kluseczki z ciasta, maczając łyżkę w płynie, aby nie odeszło od łyżki. Zupę gotujemy do czasu, aż kładzione kluseczki będą miękkie. Przed podaniem słodzimy. Smacznego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zamiast kluseczek do gotującego się mleka możemy wrzucić przepłukany biały ryż lub gotowy makaron. Zupa wyjdzie równie smaczna, a przygotujecie ją jeszcze sprawniej.
Sprawdźcie również inne nasze przepisy na pyszne śniadania. Szczególnie polecamy owsiankę z sezonowymi owocami i kakao oraz sycącą i pyszną jajecznicę na boczku z dodatkiem sera.
Źródło zdjęcia: canva/Natalikaevsti
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku