Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu? Stary patent bije na głowę wszystkie inne
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.12.2022 21:17

Jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu? Stary patent bije na głowę wszystkie inne

jak zrobić uszka do barszczu
Canva / Dar1930

Przygotowanie domowych uszek do barszczu czerwonego jest pozornie prostą sprawą. Aby jednak te świąteczne pierożki wyszły idealne, wymagają delikatnego i cienkiego ciasta. Takie właśnie ciasto otrzymacie z naszego świątecznego przepisu. Dzięki niemu ulepienie uszek stanie się formalnością.

Świąteczne uszka zwyczajowo nadziewa się farszem z suszonych grzybów. Coraz popularniejsze jednak staje się nadzienie z pieczarek, które jest nieco delikatniejsze w smaku. Wybierz swój ulubiony wariant i zamknij go w naszym aksamitnym cieście. Domownicy będą zachwyceni tym smakiem.

Przepis na idealne ciasto na uszka do barszczu czerwonego

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 5 łyżek masła

  • 1 żółtko

  • 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody

  • szczypta soli

Delikatne ciasto na uszka krok po kroku

Masło do ciasta na uszka włóż do niewielkiego rondelka. Rozpuść je na niewielkiej mocy palnika. Płynne masło odstaw do lekkiego wystudzenia.

Mąkę do ciasta na uszka przesiej na stolnicę lub czysty kuchenny blat. Utwórz z niej kopczyk, a na jego szczycie uformuj niewielkie wgłębienie. Wbij do niego jajko, dodaj sól i rozpuszczone masło. Następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dodając ciepłą wodę tak, aby otrzymać miękką, jednolitą i plastyczna masę.

Zagniecione ciasto na uszka do barszczu zawiń w folię. Równie dobrze sprawdzi się też foliowy woreczek. Ciasto odłóż na 15-20 minut, aby odpoczęło.

Po upływie tego czasu ciasto na uszka podziel na 3 części. 2 z nich zawiń z powrotem w folię i odstaw, aby nie ciasto wysychało. Pozostały kawałek rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie.

Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta niewielkie okręgi. Na środku każdego z nich ułóż porcję farszu i zalepiaj uszka. Czynność powtarzaj do wykorzystania całego farszu oraz wszystkich części ciasta.

Uszka do barszczu czerwonego gotuj we wrzącej wodzie. Wyławiaj je łyżką cedzakową po ok. 1 minucie od wypłynięcia. Ugotowane uszka odstaw do ostudzenia lub podawaj od razu w miseczce z barszczem czerwonym. Z nami poznasz przepis na pyszny farsz z pieczarek. Uszka z kapustą i żurawiną nie mają sobie równych.

Canva / GluckKMB
Canva / GluckKMB

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: