Smakosze.pl
Jak zrobić idealne krokiety - poradnik

canva/arfo

Jak zrobić idealne krokiety - poradnik

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Krokiety to pomysł na pyszne danie, idealne na obiad, kolację na ciepło, a także na święta i większe uroczystości. Krokiety są proste w przygotowaniu, jednak musisz pamiętać o odpowiednim zrobieniu i usmażeniu ciasta, aby były smaczne i nie popękały podczas smażenia. Jak zrobić idealne krokiety- poradnik.

Krokiety to już tradycyjna, polska potrawa, królująca na weselach, większych imprezach, świętach i uroczystych obiadach. Możesz również przygotować krokiety bez okazji- najbliżsi z pewnością będą zachwyceni pyszną niespodzianką. Do krokietów ugotuj barszcz czerwony. Tak podane danie jest pełne smaku i aromatu.

Krokiety przygotuj z dowolnym farszem, szczególnie polecam farsz z mięsa z rosołu, jest idealny do smażonych naleśników w panierce. Krokiety smakują obłędnie również z kapustą i pieczarkami.

Nie musisz zamykać się jednak na podstawowe i tradycyjne smaki. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić krokiety ze szpinakiem i białym serem. Tu natomiast poznasz przepis na krokiety z soczewicą, proste i pyszne.

Idealne krokiety- najważniejsze jest ciasto

Najlepsze ciasto na krokiety nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Masa musi być jednak lejąca, aby bez problemu rozprowadziła się po całej patelni. Ciasto wylewaj delikatnie na patelnię, aby naleśniki były cienkie.

Zbyt grube ciasto nie zawinie się dobrze, a krokiety mogą rozwinąć się lub popękać podczas smażenia. Idealne ciasto na krokiety składa się wyłącznie z mąki, mleka, wody, jajek i szczypty soli.

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Van Doninick

Wszystkie składniki miksuj do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza- to znak, że ciasto jest idealnie wyrobione. Po zmiksowaniu wszystkich produktów odstaw masę naleśnikową na 15-20 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Jaka mąka do krokietów?

Ciasto na krokiety możesz przygotować z mąki pszennej lub pełnoziarnistej. Krokiety na mące pszennej będą jaśniejsze i bardziej kaloryczne, jednak równie smaczne.

Mąka pełnoziarnista do ciasta

Źródło zdjęcia: canva/ddsign_stock

Osobiście polecam jednak mąkę pełnoziarnistą, ponieważ zawiera mniej glutenu, jest lżejsza, lepiej przyswajalna. Mąka pełnoziarnista to również bogactwo naturalnego błonnika i witamin z grupy B, magnez, cynk, żelazo.

Na czym smażyć naleśniki do krokietów?

Zarówno naleśniki, jak i krokiety zawsze smaż na oleju o wysokiej temperaturze dymienia, aby cienkie i delikatne ciasto nie przywarło do dna patelni. Do smażenia wybierz olej roślinny, najlepiej rzepakowy.

Smażenie naleśników

Źródło zdjęcia: canva/dompress

Sama patelnia również ma znaczenie podczas smażenia naleśników- najlepsza będzie większa patelnia teflonowa lub ceramiczna z grubym dnem. Patelnie te nie będą potrzebować dużej ilości oleju, dzięki czemu krokiety będą mniej tłuste, a samo ciasto nie przyklei się do dna.

Przepis na idealne krokiety

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki wody gazowanej

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • farsz do krokietów

  • 2 jajka

  • bułka tarta do obtoczenia krokietów

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić idealne krokiety?

Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko, wodę, dodaj szczyptę soli, całość miksuj na średnich obrotach do połączenia się wszystkich składników, następnie odstaw ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.

Na patelni rozgrzej małą ilość oleju, wykładaj partiami ciasto i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż naleśniki będą miały złocisty kolor. Gotowe naleśniki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, odstaw, żeby ostygły.

Smażenie naleśników

Źródło zdjęcia: canva/SilviaJansen

Na środek każdego naleśnika wyłóż łyżkę, półtorej farszu, zawiń naleśnik na górze i dole, następnie boki zawiń, aby powstał rulon, lekko dociśnij, żeby ciasto się przykleiło.

Każdy naleśnik z farszem obtocz kolejno w roztrzepanych jajkach i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

parówki

Porady

Jak prawidłowo gotować parówki?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >