Jak zrobić kapustę kiszoną w domu?
Kiszona kapusta może wydawać się banalnie łatwa w przygotowaniu, lecz trzeba zachować odrobinę ostrożności. Przede wszystkim nie należy przesadzić z ilością soli, której za dużo powstrzyma rozwój bakterii kwasu mlekowego. W celu uniknięcia wytworzenia się szarego koloru na kiszonce nie korzystaj z metalowych naczyń i pokryw.
Kiszona kapusta w znacznym stopniu chroniona jest przez odpowiednie stężenie soli. Zbyt mało, a cała kiszonka spleśnieje i zepsuje się. Z kolei za dużo wpłynie na prędkość procesu fermentacji, który zanim rozkręci się, warzywo znowu się zepsuje.
Warto pamiętać również o wystarczającym poziomie soku z kiszonej kapusty - jeśli poszatkowane liście nie będą nim całkowicie zakryte, mogą poszarzeć. Podobnie jest w przypadku kontaktu kapusty z metalem.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na kiszoną kapustę
Składniki:
15 kg kapusty
2 kg marchewki
250 gramów soli niejodowanej
Zacznij od umycia kapusty i wycięciu z niej głąbów. Poszatkuj ją na paski o grubości około 5 mm, umieść je w misce, zasyp solą, wymieszaj i odstaw. Marchewki wyszoruj, obierz, umyj i zetrzyj na tarce grubych oczkach.
Do kapusty dodaj marchewkę. Ugnieć warzywa w taki sposób, aby nie połamać kapusty. Słoje wypełnij mieszanką w taki sposób, aby pozbawić ją pęcherzy powietrza. Naczynia wypełnij maksymalnie do wysokości 5 cm od brzegu.
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Przykryj kapustę czystym talerzem obciążonym słoikiem z wodą i odstaw ją na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze 18-22 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby codziennie przebijać kiszonkę czystym trzonkiem od łyżki, aby uwolnić zebrane gazy, a także o zbieraniu nadmiaru piany z powierzchni.
Źródło: canva.com/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siekane kotlety z kurczaka z ananasem
Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia "telewizor", zrobisz je w 10 minut
Źródło: mama-dobra-rada.pl