Jak zrobić kutię?
Kutia jest jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw regionalnych. Niezwykłe połączenie maku, pszenicy i bakalii przypadnie do gustu smakoszom, którzy cenią sobie słodkie rarytasy. Dowiedzcie się jak zrobić ten specjał i zaskoczcie swoich bliskich w te święta.
Słodki i sycący przysmak wprost ze wschodu uświetni niejedną wigilijną kolację. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, lecz wymaga nieco czasu — mak i pszenica muszą nasiąknąć płynami. Warto jednak spróbować tego niezwykłego połączenia ziaren pszenicy z bakaliami i miodem. Zachwyci was równie mocno co kluski z makiem i pierogi z suszonymi śliwkami.
Przepis na tradycyjną kresową kutię
Składniki:
150 g maku
500 ml mleka do sparzenia maku
pół szklanki pszenicy bez łusek
pół szklanki miodu
130 g ulubionych orzechów
60 g posiekanych migdałów bez skórki
60 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 suszone figi
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Dzień wcześniej pszenicę płuczemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy na całą do napęcznienia. Mak zalewamy gorącym mlekiem i również pozostawiamy do przestygnięcia pod przykryciem. Następnego dnia pszenicę odcedzamy i w świeżej wodzie gotujemy do miękkości, czyli około pół godziny.
Odlewamy pozostały płyn i studzimy. Mak także odsączamy z wody na wyłożonym gazą sitku i dobrze odciskamy. Jeśli nie jest zmielony, dwukrotnie go mielimy, używając sitka o drobnych oczkach.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie, jeśli używamy orzechów laskowych, usuwamy z nich skórkę. Wszystko siekamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka.
Mak łączymy z miodem i ziarnami wanilii. Wsypujemy orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Dodajemy pszenicę i starannie mieszamy. Wkładamy do lodówki.
Źródło zdjęcia: canva/Mary-to
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Zaskakujący przepis na wigilijny kompot z suszu wg. Magdy Gessler
W czym moczyć śledzie, aby pozbyć się ich zbyt słonego smaku?
Źródło: domowe-wypieki