Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast? Sekretem są idealne proporcje
Kruszonka to taka przysłowiowa wisienka na torcie niemal każdego ciasta. Zapieczona staje się chrupiąca, słodka i sprawia, że wszystkie wypieki smakują jeszcze lepiej i wyglądają przepięknie. Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast? Sekretem są odpowiednie proporcje.
Lista ciast, do których możemy przygotować kruszonkę, jest naprawdę długa- ciasta drożdżowe, kruche, biszkoptowe, z jabłkami, śliwkami, malinami, truskawkami, rabarbarem, a nawet serniki czekoladowe. Wystarczy, że do kruszonki dodasz kakao.
Kruszonka, mimo tego, że robiona wyłącznie z mąki, masła i cukru, czasem jest zbyt wodnista lub zbyt gęsta i zamiast ładnie się kruszyć, zaczyna się rwać i jest niedopieczona. Jest jednak na to sprawdzony sposób- odpowiednie proporcje składników.
Pamiętaj, aby ciasto na kruszonkę chwilę schłodzić, zanim pokruszysz je na przygotowywanym cieście. Zimna masa łatwo się kruszy i zachowuje odpowiednią strukturę. Wystarczy 20 minut chłodzenia, a różnicę zauważysz od razu.
Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? Tu poznasz przepis na placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Przepis na najlepszą kruszonkę
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast?
Sekretem doskonałej kruszonki jest zachowanie proporcji wszystkich składników- na 2 jednostki mąki dodajemy 2 jednostki masła i 1 jednostkę cukru. Taka ilość produktów sprawi, że ciasto wyrobisz błyskawicznie, a kruszonka będzie rewelacyjna w smaku.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaj miękkie masło i wyrabiaj ręcznie, aż do połączenia się wszystkich składników. Z gładkiego, jednolitego ciasta wyrób kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie kruszonka jest gotowa do posypania nią ciasta.
Źródło zdjęcia: canva/ michal812
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: akademiasmaku.pl