Jak zrobić sernik z rosą? Sprawdzony, najlepszy sposób
Czy jesteście wielbicielami serników? A wiecie, jak zrobić sernik z rosą? Podamy wam dziś sprawdzony, najlepszy sposób na ten słynny przysmak. Jesteśmy pewni, że oczarujecie nim bliskich lub gości. Bo ten sernik jak najbardziej można zaserwować nawet na uroczystym stole.
Serniki należą do bardzo lubianych ciast. Ze względu na dużą pożywność, można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. Oczywiście są kaloryczne i zawierają cukier, jednak oprócz niego dostarczają też dużo białka, wapnia i potasu. Poza tym dodaje się do nich zwykle sporo jajek, dlatego też są bardzo odżywcze. Dziś przepis na przebojowy sernik z rosą.
Jak zrobić sernik z rosą?
Składniki:
na ciasto kruche:
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła
10 dag cukru pudru
2 jajka
na masę serową:
5 żółtek
1 jajko
20 dag cukru
1 kg mielonego twarogu
1/2 szklanki oleju
0,5 l mleka
2 budynie śmietankowe
na pianę:
5 białek
5 łyżek cukru drobnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie sernika
Na ciasto mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj jajka i cukier puder, zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, wyłóż nim blachę, tworząc z ciasta wysoki rant. Ponakłuwaj je widelcem, upiecz na rumiano w 200 st. C.
Na masę serową żółtka i jajko zmiksuj z cukrem. Dodaj twaróg, mleko i olej, zmiksuj. Na koniec połącz całość z budyniowy proszkiem.
Masę serową wylej na podpieczony spód. Całość piecz ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
Na pianę białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną. Pianę wyłóż na sernik, piecz go jeszcze ok. 15 minut w 170 st. C, aż piana się zrumieni.
W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na pyszne serniki. Sprawdźcie, jak przygotować sernik z trzech składników, a także, jak zrobić sernik baskijski.
Źródło zdjęcia: canva/Chris Pleskach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę
Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
Orzeźwiająca pasta kanapkowa z rzodkiewką. Świeży i pikantny dodatek do pieczywa
Źródło: przyslijprzepis