Pasta z ogórków kiszonych do kanapek. Niezwykły składnik podkręca jej smak
Pasta z ogórków kiszonych z ciecierzycą to pomysł na proste i zdrowe śniadanie. Świeże pieczywo posmarowane wegańską pastą smakuje wyśmienicie. Pasta jest bardzo pożywna, doda więc nam energii na wiele godzin.
Ogórki kiszone to jedne z lepszych przetworów na zimę. Dodajemy je głównie do sałatek, podajemy do drugiego dania i zimnej płyty, gotujemy zupę. Mało kto wie, że z ogórków możemy przygotować również wyśmienite pasty kanapkowe.
Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy to doskonałe danie na dobry początek dnia. Śniadania muszą być pożywne ale i szybkie w przygotowaniu, ponieważ rano zwykle nie mamy za dużo czasu. Pastę z ogórków przygotujemy w dosłownie kilka minut.
Pastę z ogórków kiszonych doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dodajmy do niej również posiekany koperek lub szczypiorek, świeże zioła doskonale wzbogacą smak całej potrawy. Gotową pastę przechowujmy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Pasta z ogórków kiszonych z ciecierzycą, czyli zdrowe i smaczne śniadanie dla każdego
Składniki:
3 ogórki kiszone
puszka ciecierzycy
cebula
3 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
łyżka musztardy delikatesowej
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić pastę kanapkową z ogórków kiszonych? Pożywne śniadanie przygotujesz w kilka minut
Ciecierzycę przełóż na sito i opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do blendera kielichowego i zblenduj na gładką masę. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, posiekaj drobno cebulę.
Pastę z ciecierzycy przełóż do miski, dodaj ogórki, cebulę, posiekany koperek, musztardę i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z dodatkiem ogórków kiszonych zrobisz wiele pysznych surówek, np. surówkę z kalarepy. Dodaj ogórki do kotletów mielonych- tu poznasz przepis na mielone z ogórkami, są soczyste i pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki wiedzą jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad
Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy
Źródło: wegepedia