Jak zrobić sos majonezowy? Wyjawiamy doskonały przepis
Sos majonezowy z przyprawą curry to prosty i błyskawiczny sos do wielu dań, w tym tostów, frytek, krojonych w słupki warzyw. Sos jest kremowy, gesty i doskonale wzmacnia smak każdej potrawy. Jak zrobić sos majonezowy?
Sos majonezowy z dodatkiem curry i miodu to świetny sos, który wykorzystasz niemal do każdego dania- do tostów, frytek, grillowanego mięsa, sałatek, kanapek i wielu innych. Sos ma kremową konsystencję i jest naprawdę przepyszny.
Sos zrobisz w dosłownie kilka minut, wystarczą podstawowe składniki. W przepisie podany jest gotowany majonez, jednak możesz go również przyrządzić samodzielnie, a będzie jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej kaloryczny i ciężki- tu poznasz przepis na majonez dietetyczny bez oleju.
Równie smacznym sosem jest tradycyjny sos tatarski, podaj go do zimnej płyty, wędlin, serów, mięsa, a wszyscy będą zachwyceni.
Przepis na sos majonezowy
Składniki:
szklanka majonezu
łyżeczka przyprawy curry
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
Jak zrobić sos majonezowy?
Sos majonezowy to sos, który zrobisz w zaledwie kilka chwil. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, żeby łatwo się połączyły.
Źródło zdjęcia: canva/tashka2000 Na początku majonez wymieszaj z przyprawą curry, następnie dodaj miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 15-20 minut, żeby sos się schłodził.