Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?
Sos śliwkowy jest świetnym dodatkiem do mięsa, wzmacnia jego smak i aromat. Sos śliwkowy jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do drobiu, kaczki, jak i schabu, polędwiczek, pieczeni i wędlin. Sos przygotujesz z suszonych i świeżych owoców. jak zrobić sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek? Jak zrobić sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek?
Sos śliwkowy to jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, znacznie podkreśla jego smak, a danie wygląda bardzo świeżo i apetycznie. Sos śliwkowy to również pyszny dodatek do zimnej płyty, doskonale komponuje się z wędlinami i pasztetem.
W tym artykule dowiesz się, jak zrobić dwa rodzaje sosu- z suszonych i świeżych śliwek, każdy sos ma swój wyjątkowy smak i jest idealny do mięs. Sos z suszonych śliwek jest bardzo esencjonalny i bardziej wytrwany. Sos ze świeżych owoców jest słodszy i bardziej korzenny, z wyczuwalną nutą goździków i imbiru.
Sos śliwkowy podaję do polędwiczek wieprzowych, pieczonego schabu, kaczki, indyka. Schab pieczony z sosem jest idealny zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, jako dodatek do kanapek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić soczysty, pieczony schab na kanapki.
Przepis na sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek
Składniki:
100 g śliwek suszonych
2 łyżki mąki pszennej
kostka rosołowa drobiowa
sól, pieprz
Jak zrobić sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek?
Śliwki pokrój w paski, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, następnie odcedź, przełóż do garnka. Kostkę rosołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody, wlej do śliwek i gotuj około 15-20 minut na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk Gdy śliwki zaczną się rozpadać, całość zblenduj. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, wlej do sosu, gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż sos będzie gęsty. Dopraw go do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Przepis na sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek
Składniki:
350 g śliwek węgierek
cebula dymka
5 łyżek cukru brązowego
2 łyżki octu jabłkowego
3 goździki
szczypta imbiru mielonego
sól, pieprz
Jak zrobić sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek?
Ze śliwek usuń pestki, owoce pokrój w paski, posiekaj cebulę. Do garnka włóż owoce i cebulę, całość zalej 1/3 szklanki zimnej wody i duś pod przykryciem 10 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik Dodaj goździki, ocet, cukier, wymieszaj i gotuj kolejne 10 na wolnym ogniu. Całość zblenduj na gęsty sos, dopraw do smaku imbirem, solą i pieprzem. Smacznego.