Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.02.2022 01:00

Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?

Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?
canva/5PH

Sos śliwkowy jest świetnym dodatkiem do mięsa, wzmacnia jego smak i aromat. Sos śliwkowy jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do drobiu, kaczki, jak i schabu, polędwiczek, pieczeni i wędlin. Sos przygotujesz z suszonych i świeżych owoców. jak zrobić sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek? Jak zrobić sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek?

Sos śliwkowy to jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, znacznie podkreśla jego smak, a danie wygląda bardzo świeżo i apetycznie. Sos śliwkowy to również pyszny dodatek do zimnej płyty, doskonale komponuje się z wędlinami i pasztetem.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić dwa rodzaje sosu- z suszonych i świeżych śliwek, każdy sos ma swój wyjątkowy smak i jest idealny do mięs. Sos z suszonych śliwek jest bardzo esencjonalny i bardziej wytrwany. Sos ze świeżych owoców jest słodszy i bardziej korzenny, z wyczuwalną nutą goździków i imbiru.

Sos śliwkowy podaję do polędwiczek wieprzowych, pieczonego schabu, kaczki, indyka. Schab pieczony z sosem jest idealny zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, jako dodatek do kanapek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić soczysty, pieczony schab na kanapki.

Przepis na sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek

Składniki:

  • 100 g śliwek suszonych

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • kostka rosołowa drobiowa

  • sól, pieprz

Jak zrobić sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek?

Śliwki pokrój w paski, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, następnie odcedź, przełóż do garnka. Kostkę rosołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody, wlej do śliwek i gotuj około 15-20 minut na wolnym ogniu.

Grillowane mięso z sosem śliwkowym

Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk Gdy śliwki zaczną się rozpadać, całość zblenduj. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, wlej do sosu, gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż sos będzie gęsty. Dopraw go do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Przepis na sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek

Składniki:

  • 350 g śliwek węgierek

  • cebula dymka

  • 5 łyżek cukru brązowego

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 3 goździki

  • szczypta imbiru mielonego

  • sól, pieprz

Jak zrobić sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek?

Ze śliwek usuń pestki, owoce pokrój w paski, posiekaj cebulę. Do garnka włóż owoce i cebulę, całość zalej 1/3 szklanki zimnej wody i duś pod przykryciem 10 minut.

Filet z kaczki w sosie śliwkowym

Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik Dodaj goździki, ocet, cukier, wymieszaj i gotuj kolejne 10 na wolnym ogniu. Całość zblenduj na gęsty sos, dopraw do smaku imbirem, solą i pieprzem. Smacznego.