Smakosze.pl
Smażona ryba z frytkami

canva.com/Stockbyte, Photo Images

Jaką rybę kupić nad morzem?

24 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Będąc nad morzem, nie sposób zrezygnować z choć jednej smażonej ryby ze smażalni. Jednym z najlepszych wyborów jest flądra - jej mięso jest delikatne i łatwe w obróbce. Niżej zdradzamy jeszcze kilka innych typów, które zawsze warto kupić nad Bałtykiem.

Smażona ryba jest daniem typowo serwowanym nad morzem - budki oferujące ten przysmak z dodatkiem frytek i chłodnego napoju można znaleźć w praktycznie każdej miejscowości przy Bałtyku.

Nie każdy gatunek ryby jest jednak wart wydawania pieniędzy. Dlatego warto zaznajomić się z listą najzdrowszych i najsmaczniejszych okazów, które nie tylko dostarczą wartości odżywczych, lecz również będą wybornie smakować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Która smażona ryba jest najlepsza?

Jedną z najbardziej popularnych ryb jest flądra - choć jej połowy są bardzo intensywne, turyści ciągle mogą liczyć na zjedzenie pokaźnej porcji jej mięsa. Warto przy okazji pamiętać, że duże populacje ryb zwiększają szansę, na zjedzenie świeżego mięsa.

Flądra dostarcza podczas jedzenia dużej ilości pełnowartościowego białka, a także selenu - pierwiastka potrzebnego człowiekowi do wytwarzania najróżniejszych enzymów oraz odpowiedniego funkcjonowania systemu odpornościowego.

Suszone grzyby

Czy grzyby suszone ze sklepu są bezpieczne dla zdrowia?

CZYTAJ DALEJ

Niecodzienny wybór - okoń

Ryba ta jest pięknie ubarwionym drapieżnikiem, którego mięso jest biał, delikatne i wyjątkowo soczyste. Im większy okaz uda nam się znaleźć, tym smaczniejszy będzie posiłek. Mozna ją przygotować zarówno na grillu, jak i patelni czy w piekarniku.

Okoń również jest doskonałym źródłem białka i selenu, jak i witaminy i witamin z grupy B. Dodatkowo dużą zaletą jego mięsa jest spora zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Gładzica, czyli kuzynka flądry

W porównaniu do flądry gładzica ma znacznie delikatniejsze mięso, w którym znajduje się wyjątkowo niewiele ości. Jest doskonałym źródłem wartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, fosforu oraz witamin, szczególnie D i B12

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Gładzica najlepiej smakuje po delikatnej obróbce termicznej jak gotowanie na parze czy uduszeniu w białym winie. Jeśli zauważysz którąś z powyższych ryb w menu smażalni, nie zastanawiaj się zbyt długo - natychmiast zamów pokaźną porcję, ponieważ taki posiłek będzie pożywny, przepyszny i bardzo zdrowy.

Smażona ryba ze smażalni

Źródło: canva.com/sharonang, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pyzy na talerzu

Produkty

Z jakich ziemniaków robić pyzy?

Czytaj więcej >
gotowanie makaronu

Produkty

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Czytaj więcej >
czosnek

Produkty

Jak powinno się kroić czosnek?

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >