Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jaką rybę kupić nad morzem?
Adam Moskal
Adam Moskal 24.07.2021 02:00

Jaką rybę kupić nad morzem?

Smażona ryba z frytkami
canva.com/Stockbyte, Photo Images

Będąc nad morzem, nie sposób zrezygnować z choć jednej smażonej ryby ze smażalni. Jednym z najlepszych wyborów jest flądra - jej mięso jest delikatne i łatwe w obróbce. Niżej zdradzamy jeszcze kilka innych typów, które zawsze warto kupić nad Bałtykiem.

Smażona ryba jest daniem typowo serwowanym nad morzem - budki oferujące ten przysmak z dodatkiem frytek i chłodnego napoju można znaleźć w praktycznie każdej miejscowości przy Bałtyku.

Nie każdy gatunek ryby jest jednak wart wydawania pieniędzy. Dlatego warto zaznajomić się z listą najzdrowszych i najsmaczniejszych okazów, które nie tylko dostarczą wartości odżywczych, lecz również będą wybornie smakować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Która smażona ryba jest najlepsza?

Jedną z najbardziej popularnych ryb jest flądra - choć jej połowy są bardzo intensywne, turyści ciągle mogą liczyć na zjedzenie pokaźnej porcji jej mięsa. Warto przy okazji pamiętać, że duże populacje ryb zwiększają szansę, na zjedzenie świeżego mięsa.

Flądra dostarcza podczas jedzenia dużej ilości pełnowartościowego białka, a także selenu - pierwiastka potrzebnego człowiekowi do wytwarzania najróżniejszych enzymów oraz odpowiedniego funkcjonowania systemu odpornościowego.

Niecodzienny wybór - okoń

Ryba ta jest pięknie ubarwionym drapieżnikiem, którego mięso jest biał, delikatne i wyjątkowo soczyste. Im większy okaz uda nam się znaleźć, tym smaczniejszy będzie posiłek. Mozna ją przygotować zarówno na grillu, jak i patelni czy w piekarniku.

Okoń również jest doskonałym źródłem białka i selenu, jak i witaminy i witamin z grupy B. Dodatkowo dużą zaletą jego mięsa jest spora zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Gładzica, czyli kuzynka flądry

W porównaniu do flądry gładzica ma znacznie delikatniejsze mięso, w którym znajduje się wyjątkowo niewiele ości. Jest doskonałym źródłem wartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, fosforu oraz witamin, szczególnie D i B12

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii. Gładzica najlepiej smakuje po delikatnej obróbce termicznej jak gotowanie na parze czy uduszeniu w białym winie. Jeśli zauważysz którąś z powyższych ryb w menu smażalni, nie zastanawiaj się zbyt długo - natychmiast zamów pokaźną porcję, ponieważ taki posiłek będzie pożywny, przepyszny i bardzo zdrowy.

Smażona ryba ze smażalni
undefined

Źródło: canva.com/sharonang, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba