Smakosze.pl
Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Jedna jest najlepszym wyborem

canva/alga38

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Jedna jest najlepszym wyborem

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ogórki kiszone są jednym z lepszych przetworów na zimę. Kwaśne, soczyste, jędrne są idealnym dodatkiem do obiadu i innych dań. Jak zrobić najsmaczniejsze ogórki, które wychodzą za każdym razem? Jaką sól dodać do ogórków kiszonych?

Na przełomie lipca i sierpnia zaczynamy przygotowywać przetwory z owoców i warzyw sezonowych, których smak umili nam długie, chłodne, zimowe dni. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych przetworów są ogórki kiszone.

Tradycyjna babka ziemniaczana skusi niejednego smakosza

Tradycyjna babka ziemniaczana. Mamy przepis rodem z Podlasia

CZYTAJ DALEJ

Pamiętajmy o dwóch podstawowych zasadach, bez których ogórki kiszone nie będą smaczne. Po pierwsze, słoiki na ogórki muszą być dokładnie umyte i wyparzone, niemal sterylne. W niedomytych ogórkach znajdują się bakterie, które błyskawicznie zepsują przetwory

Bardzo ważne jest również odpowiedni wybór i przygotowanie ogórków. Wybierajmy ogórki mniejsze i średnie. Przed wkładaniem ich do słoików, dokładnie je umyjmy, wyszorujmy, przełóżmy do większej miski i zalejmy zimną wodą. Po dwóch godzinach ogórki będą gotowe do kiszenia

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych?

Do ogórków kiszonych zdecydowanie najlepiej sprawdzi się sól kamienna niejodowana. Przyprawa ta zawiera sole mineralne, które pozytywnie wpływają na proces fermentacji.

Sól kuchenna zmniejsza również ryzyko zepsucia ogórków, a dzięki niej ogórki są bardziej kwaśne i wyraźne w smaku. Sól kuchenną kupimy w każdym większym sklepie.

Co warto dodać do ogórków kiszonych?

Wiele osób do ogórków kiszonych dodaje czosnek, gorczycę, chrzan, koper. Osobiście polecam również dodanie do każdego słoika po liści dębu, wiśni i 2- 3 listkach czarnej porzeczki- tu poznasz przepis na ogórki kiszone z 1895 roku.

Liście wzbogacają smak kiszonek i sprawiają, że ogórki są jeszcze lepsze i bardziej aromatyczne. Związki zawarte w liściach blokują rozwój bakterii, dzięki czemu ogórki kiszone są smaczne, chrupiące i świeże.

Ogórki kiszone zwykle podajemy jako dodatek do drugiego dania lub gotujemy z nich zupę ogórkową. Przygotuj wyśmienity chłodnik z ogórków oraz pastę kanapkową, która podbije serce każdego smakosza.

Ogórki kiszone w słoiku

canva/vkuslandia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, zielonaesencja



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >