Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Jedna jest najlepszym wyborem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.07.2022 08:58

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Jedna jest najlepszym wyborem

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Jedna jest najlepszym wyborem
canva/alga38

Ogórki kiszone są jednym z lepszych przetworów na zimę. Kwaśne, soczyste, jędrne są idealnym dodatkiem do obiadu i innych dań. Jak zrobić najsmaczniejsze ogórki, które wychodzą za każdym razem? Jaką sól dodać do ogórków kiszonych?

Na przełomie lipca i sierpnia zaczynamy przygotowywać przetwory z owoców i warzyw sezonowych, których smak umili nam długie, chłodne, zimowe dni. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych przetworów są ogórki kiszone.

Pamiętajmy o dwóch podstawowych zasadach, bez których ogórki kiszone nie będą smaczne. Po pierwsze, słoiki na ogórki muszą być dokładnie umyte i wyparzone, niemal sterylne. W niedomytych ogórkach znajdują się bakterie, które błyskawicznie zepsują przetwory

Bardzo ważne jest również odpowiedni wybór i przygotowanie ogórków. Wybierajmy ogórki mniejsze i średnie. Przed wkładaniem ich do słoików, dokładnie je umyjmy, wyszorujmy, przełóżmy do większej miski i zalejmy zimną wodą. Po dwóch godzinach ogórki będą gotowe do kiszenia

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych?

Do ogórków kiszonych zdecydowanie najlepiej sprawdzi się sól kamienna niejodowana. Przyprawa ta zawiera sole mineralne, które pozytywnie wpływają na proces fermentacji.

Sól kuchenna zmniejsza również ryzyko zepsucia ogórków, a dzięki niej ogórki są bardziej kwaśne i wyraźne w smaku. Sól kuchenną kupimy w każdym większym sklepie.

Co warto dodać do ogórków kiszonych?

Wiele osób do ogórków kiszonych dodaje czosnek, gorczycę, chrzan, koper. Osobiście polecam również dodanie do każdego słoika po liści dębu, wiśni i 2- 3 listkach czarnej porzeczki- tu poznasz przepis na ogórki kiszone z 1895 roku.

Liście wzbogacają smak kiszonek i sprawiają, że ogórki są jeszcze lepsze i bardziej aromatyczne. Związki zawarte w liściach blokują rozwój bakterii, dzięki czemu ogórki kiszone są smaczne, chrupiące i świeże.

Ogórki kiszone zwykle podajemy jako dodatek do drugiego dania lub gotujemy z nich zupę ogórkową. Przygotuj wyśmienity chłodnik z ogórków oraz pastę kanapkową, która podbije serce każdego smakosza.

Ogórki kiszone w słoiku
canva/vkuslandia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, zielonaesencja