Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jaki jest najlepszy olej do śledzi?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.11.2021 01:00

Jaki jest najlepszy olej do śledzi?

Projekt bez tytułu - 2021-11-25T164730.217
canva/Ilia Nesolenyi

Śledzie w oleju, szczególnie w okresie przedświątecznym, są bardzo popularnym zakupem wielu Polaków. O wiele smaczniejsze będą jednak gdy padnie decyzja o wykonaniu ich samodzielnie. Wtedy można mieć problem z wyborem odpowiedniego oleju, choć najczęściej korzysta się ze zwykłego oleju rzepakowego. Innym doskonałym rodzajem oleju do śledzi jest olej lniany, który nada rybie delikatniejszego smaku.

Śledzie w oleju to doskonały sposób na zagospodarowanie dużych ilości filetów śledziowych, których w polskich domach obecnie nie brakuje. Tak oporządzona ryba zachwyca swoim smakiem, a także może wytrwać w lodówce czy spiżarni przez dłuższy czas - co ułatwia zaplanowanie organizacji świąt Bożego Narodzenia.

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że filety można zalać innym olejem niż rzepakowy. Fani lżejszych smaków mogą użyć oleju lnianego. Złym wyborem jest za to olej słonecznikowy, którego zbyt intensywny smak może zaburzyć harmonie ryby i zniszczyć całą pracę.

Przepis na śledzie w oleju lnianym

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych

  • 2 cebule

  • 125 ml oleju lnianego

  • 2 szklanki wody

  • 4 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • pieprz

  • 3 łyżki octu

Zacznij od wyjęcia śledzi z zalewy, opłukania ich i przełożenia do czystej miski. Zalej je czystą wodą i wymocz przez około 2 godziny, co pozwoli pozbyć się zbyt dużej ilości soli z mięsa. Następnie odsącz rybę, osusz ją ręcznikiem papierowym i ułóż w wyparzonych słoikach.

W garnku zagotuj dwie szklanki wody z octem. Gdy zalewa zacznie wrzeć, wsyp do niej świeżo mielony pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w kostkę lub cienkie piórka.

Cebulę ułóż na śledziach i zalej je ostudzoną zalewą. Odstaw je na kilka godzin, aby zalewa przeniknęła przez wszystkie składniki. Pod koniec wlej do słoików olej, zakręć je i schowaj do lodówki. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić śledzie w musztardowo-miodowym sosie. Ten tekst wyjawia prosty przepis na dietetyczne marynowane śledzie.

Śledzie w oleju

Źródło zdjęcia: canva/Olga Stock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram