Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-11-25T164730.217

canva/Ilia Nesolenyi

Jaki jest najlepszy olej do śledzi?

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Śledzie w oleju, szczególnie w okresie przedświątecznym, są bardzo popularnym zakupem wielu Polaków. O wiele smaczniejsze będą jednak gdy padnie decyzja o wykonaniu ich samodzielnie. Wtedy można mieć problem z wyborem odpowiedniego oleju, choć najczęściej korzysta się ze zwykłego oleju rzepakowego. Innym doskonałym rodzajem oleju do śledzi jest olej lniany, który nada rybie delikatniejszego smaku.

Śledzie w oleju to doskonały sposób na zagospodarowanie dużych ilości filetów śledziowych, których w polskich domach obecnie nie brakuje. Tak oporządzona ryba zachwyca swoim smakiem, a także może wytrwać w lodówce czy spiżarni przez dłuższy czas - co ułatwia zaplanowanie organizacji świąt Bożego Narodzenia.

Surówka z selera

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

CZYTAJ DALEJ

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że filety można zalać innym olejem niż rzepakowy. Fani lżejszych smaków mogą użyć oleju lnianego. Złym wyborem jest za to olej słonecznikowy, którego zbyt intensywny smak może zaburzyć harmonie ryby i zniszczyć całą pracę.

Przepis na śledzie w oleju lnianym

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych

  • 2 cebule

  • 125 ml oleju lnianego

  • 2 szklanki wody

  • 4 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • pieprz

  • 3 łyżki octu

Zacznij od wyjęcia śledzi z zalewy, opłukania ich i przełożenia do czystej miski. Zalej je czystą wodą i wymocz przez około 2 godziny, co pozwoli pozbyć się zbyt dużej ilości soli z mięsa. Następnie odsącz rybę, osusz ją ręcznikiem papierowym i ułóż w wyparzonych słoikach.

W garnku zagotuj dwie szklanki wody z octem. Gdy zalewa zacznie wrzeć, wsyp do niej świeżo mielony pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w kostkę lub cienkie piórka.

Cebulę ułóż na śledziach i zalej je ostudzoną zalewą. Odstaw je na kilka godzin, aby zalewa przeniknęła przez wszystkie składniki. Pod koniec wlej do słoików olej, zakręć je i schowaj do lodówki. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić śledzie w musztardowo-miodowym sosie. Ten tekst wyjawia prosty przepis na dietetyczne marynowane śledzie.

Śledzie w oleju

Źródło zdjęcia: canva/Olga Stock

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >