Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit

Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit

Rosół na dwóch mięsach od Karola Okrasy
YouTube/KuchniaLidla, Canva/Robert ChlopasYouTube/KuchniaLidla, Canva/Robert Chlopas

Smakowity rosół można zrobić na wiele sposobów. Karol Okrasa stawia na zupę na kaczce i kurczaku. Te dwa mięsa sprawiają, że jest aromatyczna i pełna smaku. Wiemy, jak ją przygotować.
 

Wyborny rosół na dwóch mięsach od Karola Okrasy

Karol Okrasa słynie z nietypowego doboru produktów do swoich dań. Tym razem pokazał rosół przyrządzony z kurczaka, kaczki i pieczonych warzyw. Gotowanie jest długie, ale raczej nieskomplikowane. Warto spróbować.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 2 uda kacze
  • korpus, uda i skrzydełka z 1 kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 3 drobne pietruszki
  • pół dużego selera
  • 1 mały por
  • 1 spora cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 15 ml oleju rzepakowego
  • sól i pierz w ilości do smaku
  • świeży lubczyk wedle uznania

Z wymienionymi wyżej produktami jesteście w stanie wykonać bardzo smaczne danie. Nie będzie to przepis ekspresowy, ale każdy sobie z nim poradzi. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

rosół Ewy Wachowicz
canva/pixelshot

 

 

Zrób tak od razu po ugotowaniu ziemniaków. Gdy po raz pierwszy to zobaczyłam, przetarłam oczy ze zdumienia

Jak zrobić pyszny rosół? Karol Okrasa zdradził przepis

Kacze uda oraz uda, skrzydełka i korpus kurczaka wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimna wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu, usuwając szumy.

Marchew i pietruszkę myjemy, kroimy je w słupki. Selera także oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w ćwiartki. Tak przygotowane warzywa nacieramy olejem, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem, a potem układamy na płaskiej blasze.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż zbrązowieją. Jeszcze ciepłe przenosimy do garnka z mięsem. Dodajemy też pokrojonego w półtalarki, opłukanego pod bieżącą wodą pora.

Wrzucamy jeszcze ziele angielskie i liście laurowe. Rosół na dwóch mięsach gotujemy jeszcze przez 3-4 godziny. Odcedzamy i doprawiamy lubczykiem oraz solą i pieprzem.

Jak podać rosół na kaczce i kurczaku?

Karol Okrasa serwuje zupę z warzywami z gotowania oraz świeżym lubczykiem. Konieczny też będzie dobry makaron. Najlepiej sprawdza się domowa krajanka jak u babci.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Sprawdźcie jak zrobić wersję bezmięsną — też jest znakomita. Na specjalne okazje polecamy pyszny rosół królewski — zachwyci waszych gości.

rosół Ewy Wachowicz
canva/pixelshot

Źródło: kuchnailidla