Jakie potrawy podaje się na Wigilię?
Już niedługo czeka nas najważniejsza kolacja w roku — wieczerza wigilijna. Jest to niezwykle uroczysty dzień, do którego przygotowujemy się od dłuższego czasu. Z dużą pieczołowitością przyrządzamy też tradycyjne dania. A wiesz, jakie potrawy podaje się na Wigilię? Niektórzy mają problem z wymienieniem 12 dań, a o jednym notorycznie zapominają.
Jak mówi tradycja, jaka jest Wigilia, taki i cały nadchodzący rok. Dlatego w większości domów dbamy o to, by ten dzień był najpiękniejszym w roku. Ważnym jego punktem jest kolacja wigilijna. Na nakrytym białym obrusem stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego tyle? Ta liczba nawiązuje do 12 apostołów, a także do 12 miesięcy w roku.
Jakie potrawy podaje się na Wigilię?
Zestaw 12 potraw nie jest może żelazny, bo w daniach jest spory wybór. Jednak potrawy, są postne, a ich składniki mają też znaczenie symboliczne. Oto więc, co powinno się znaleźć na wigilijnym stole.
Najpierw jemy zwykle gorące dania, a wśród nich zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony z uszkami. Uszka nadziane są grzybami lub kapustą i grzybami.
W niektórych regionach Polski częściej jest zaś serwowana zupa grzybowa. Grzyby kiedyś kojarzone były ze zdrowiem i siłą, a tradycja ludowa przypisywała im magiczną moc.
Grzyby, zazwyczaj leśne, suszone pojawiają się też w wigilijnej kapuście z grzybami, pierogach czy krokietach.
Ponieważ tego dnia nie jada się mięs, ich miejsce zastępują ryby. Symbolizują one Jezusa i odradzanie się życia. Zazwyczaj jest to smażony karp, rzadziej pieczony sandacz czy pstrąg, ewentualnie ryba po grecku czy ryba w galarecie.
Mniejsze, ale też obowiązkowe
Na wigilijnym stole nie może też zabraknąć śledzi. Symbolizują one post i wyczekiwanie. Serwuje się je w postaci zimnych przekąsek lub sałatki. Popularnym dodatkiem do nich jest cebula, jabłko czy burak. Jednak wszystko jest kwestią upodobań domowników.
W wielu domach podaje się też potrawy z maku. Niektórzy przygotowują kutię, inni kluski z makiem. Ponieważ kiedyś uważało się, że mak przynosi bogactwo, jego obecność na wigilijnym stole z pewnością nikomu nie zaszkodzi.
Potrawą, o której niektórzy zapominają, a przynajmniej nie liczą jej jako potrawy, jest też kompot z suszu. Można nim popijać dania albo spożyć go na koniec kolacji, jako deser. Warto o nim pamiętać, bo suszone śliwki odpędzają ponoć złe moce, jabłka zapewniają miłość, a gruszki długowieczność.
Na stole wigilijnym powinien pojawić się też chleb. Niektórzy chętnie zjedzą go do ryby. Jest też symbolem dobrobytu i ma zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku.
Ciasta na wigilijnym stole
Niektórzy na zakończenie kolacji wigilijnej podają też ciasta. Ich obecność może nie jest obowiązkowa, za to z pewnością znajdzie się na nie wielu amatorów.
Spośród ciast zazwyczaj podaje się makowiec, a także piernik. Ten drugi pachnie korzennymi przyprawami, wprawiając wszystkich w świąteczny nastrój. Symbolizuje też dobrobyt. Na naszych stronach znajdziesz wiele przepisów na potrawy wigilijne. Wśród nich na wyborne uszka do barszczu, a także na rybę w galarecie.
Źródło: canva/peredniankina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wp, radiozet Zapraszamy na nasz Instagram