Jakie przyprawy dodawać do grzybów?
Grzyby same w sobie są pełne intensywnego smaku, jednak aby go jeszcze bardziej wydobyć, należy korzystać z przypraw. Doskonale sprawdza się w tym celu natka pietruszki, tymianek oraz rozmaryn. Po dodaniu ich do grzybów można mieć pewność, że będą przepyszne.
Sezon na grzyby sprawia, że ludzie całymi dniami przesiadują w kuchniach i gotują najróżniejsze potrawy i przetwory na bazie leśnych zbiorów - aby je ulepszyć, należy korzystać z odpowiednich przypraw.
Nie warto jednak dorzucać składników, które swoim smakiem przykryją grzyby. Do takich należą, chociażby ostre papryczki, które z grzybami nie idą zbyt dobrze w parze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przyprawianie grzybów po mistrzowsku
Tymianek, dzięki swojej świeżości, ożywia aromat grzybów, a także podkreśla ich ziemistość. Świetnie komponuje się szczególnie w sosach i podsmażanych grzybach.
Natka pietruszki z kolei musi być dodawana pod sam koniec gotowania grzybów, aby nie stracić jej koloru oraz aromatu. Jej obecność zwiększa głębie smaku wielu potraw, w tym grzybów.
Rozmaryn najczęściej kojarzony jest z wołowiną, do której doskonale pasuje. Dodanie go do grzybów nadaje im sosnowego aromatu, który genialnie się z nimi łączy.
Czego nie dodawać do grzybów?
Przede wszystkim konieczne jest zrezygnowanie z wszelkich ostrych przypraw, które często przeszkadzają w wyczuciu dokładnego smaku produktu.
Nie można również przesadzać z ogólną ilością użytych przypraw. Potrawy nie powinny smakować głównie nimi - stanowią one bowiem jedynie dodatek.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/funkybg, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku.pl