Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakie przyprawy dodawać do grzybów?
Adam Moskal
Adam Moskal 01.10.2021 02:00

Jakie przyprawy dodawać do grzybów?

Grzyby
canva/ClarkandCompany, Getty Images Signature

Grzyby same w sobie są pełne intensywnego smaku, jednak aby go jeszcze bardziej wydobyć, należy korzystać z przypraw. Doskonale sprawdza się w tym celu natka pietruszki, tymianek oraz rozmaryn. Po dodaniu ich do grzybów można mieć pewność, że będą przepyszne.

Sezon na grzyby sprawia, że ludzie całymi dniami przesiadują w kuchniach i gotują najróżniejsze potrawy i przetwory na bazie leśnych zbiorów - aby je ulepszyć, należy korzystać z odpowiednich przypraw.

Nie warto jednak dorzucać składników, które swoim smakiem przykryją grzyby. Do takich należą, chociażby ostre papryczki, które z grzybami nie idą zbyt dobrze w parze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przyprawianie grzybów po mistrzowsku

Tymianek, dzięki swojej świeżości, ożywia aromat grzybów, a także podkreśla ich ziemistość. Świetnie komponuje się szczególnie w sosach i podsmażanych grzybach.

Natka pietruszki z kolei musi być dodawana pod sam koniec gotowania grzybów, aby nie stracić jej koloru oraz aromatu. Jej obecność zwiększa głębie smaku wielu potraw, w tym grzybów.

Rozmaryn najczęściej kojarzony jest z wołowiną, do której doskonale pasuje. Dodanie go do grzybów nadaje im sosnowego aromatu, który genialnie się z nimi łączy.

Czego nie dodawać do grzybów?

Przede wszystkim konieczne jest zrezygnowanie z wszelkich ostrych przypraw, które często przeszkadzają w wyczuciu dokładnego smaku produktu.

Nie można również przesadzać z ogólną ilością użytych przypraw. Potrawy nie powinny smakować głównie nimi - stanowią one bowiem jedynie dodatek.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Grzyby

Źródło zdjęcia: canva/funkybg, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram