Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Japoński odpowiednik rosołu zadziwia dodatkami. Można się złapać za głowę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.09.2022 20:35

Japoński odpowiednik rosołu zadziwia dodatkami. Można się złapać za głowę

rosół
canva/GMVozd

Ramen, czyli japońska wersja rosołu to pomysł na niezwykle pożywne i rozgrzewające danie. Wywar drobiowo- wołowy doprawiony pastą miso i podany z orientalnymi grzybami i warzywami zachwyca smakiem i aromatem. Z łatwością ugotujesz go samodzielnie.

Japońska kuchnia słynie z wielu wyśmienitych dań. Ramen, pierożki gyoza, czy okonomiyaki to dania, które zna każdy miłośnik azjatyckich potraw. Ramen, czyli odpowiednik rosołu, to nie tylko aromatyczny wywar. To przede wszystkim orientalne dodatki, dzięki którym danie jest niezwykle pożywne i smaczne.

Do przygotowania wywaru na ramen potrzebujemy bardzo podobnych składników, co w klasycznym rosole. Do ramenu jednak nie dodajemy liści laurowych, lubczyku i ziela angielskiego, a pastę miso. Pasta jest przygotowywana ze sfermentowanej soi i dodawana jest do zup i sosów.

W ramenie nie może zabraknąć orientalnych dodatków: suszone grzyby mun, kiełki fasoli mung i kapusta pak choi to sekret doskonałego smaku. Japońską wersję rosołu podajemy również z kawałkami ugotowanego w wywarze mięsa, makaronem i jajkiem. Całość oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

Przepis na ramen. Japoński odpowiednik rosołu zadziwia dodatkami

Składniki na wywar:

  • udko z kurczaka

  • filet z kurczaka

  • 300 g wołowiny, np. szpondru

  • 5 łyżeczek jasnej pasty miso

  • 2 marchewki

  • kawałek selera korzeniowego

  • 2 cebule

  • por

  • 2 korzenie pietruszki

  • 5 cm korzenia imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • kilka ziaren pieprzu

Do podania:

  • opakowanie makaronu ramen

  • suszone grzyby mun

  • kilka liści kapusty chińskiej pak choi

  • kiełki fasoli mung

  • szczypiorek

  • 3 jajka

Jak ugotować ramen? Aromatyczny wywar i niezwykłe dodatki to sekret doskonałego smaku

Mięso wołowe i drobiowe włóż do garnka, dodaj marchewki, pietruszki, seler, białą i jasnozieloną część pora i zalej 2 l zimnej wody. Dodaj przekrojoną na pół cebulę, imbir, pieprz i czosnek pokrój i również włóż do garnka.

Wywar gotuj na najmniejszym ogniu przez 3 godziny. W połowie gotowania wyjmij pierś z kurczaka i pokrój ją na cienkie plastry. Gotowy rosół przecedź przez sito. W szklance rosołu rozpuść pastę miso i dodaj do wywaru, wymieszaj.

Przygotuj dodatki: grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, odcedź i pokrój. Jajka ugotuj na pół miękko, posiekaj szczypiorek, ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Na talerze poukładaj makaron, dodaj kawałki kurczaka, grzyby mun, kiełki fasoli mung. Dodaj przekrojone na pół jajko, po 2 liście kapusty pak choi. Całość zalej gorącym bulionem, solidnie oprósz szczypiorkiem i podaj, smacznego.

Pasta miso
canva/ luknaja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: napiecyku