Kalafior pieczony z curry
Kalafior pieczony w curry to pomysł na pyszny lunch, kolację lub dodatek do obiadu. Jest zdrowy, aromatyczny i wygląda bardzo apetycznie. Kalafior w curry to błyskawiczne potrawa, którą przygotujesz w niecałe 30 minut. Poznaj przepis na kalafior pieczony z curry.
Kalafior pieczony z curry to pomysł na samodzielne danie lub dodatek do głównej potrawy. Ugotuj do niego ryż i usmaż delikatne piersi z kurczaka, a pyszne, proste i doskonale zbilansowane danie dla całej rodziny. Kalafior świetnie łączy się z aromatyczną przyprawą, która nadaje mu orientalnej nuty.
Kalafior w curry jest lekkostrawny i małokaloryczny, a cebulka z czosnkiem i pietruszką świetnie się z nim łączą. Kalafiora oprósz natką dopiero po upieczeniu, aby była świeża i pięknie pachniała. Curry koniecznie podsmaż na maśle, ponieważ wtedy uwolni pełnię smaków.
Połączenie kalafiora i curry to również aromatyczna zupa kalafiorowa dla całej rodziny oraz orientalne curry wegetariańskie. Skosztuj każdej potrawy i wybierz swój ulubiony smak.
Przepis na kalafior pieczony z curry
Składniki na 4 porcje:
kalafior
łyżka curry
cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki masła
Jak przygotować kalafior pieczony z curry?
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i obgotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do przestygnięcia. Masło rozpuść na patelni, dodaj posiekany czosnek i cebulkę i smaż, aż ładnie się zeszklą.
Dodaj przyprawę curry, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj, odstaw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż kalafiora i polej go masłem z przyprawami i cebulką.
Całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół na 20 minut. Dopraw posiekaną natką pietruszki.