Kalafior z mięsem mielonym - w sam raz na obiad
Wszyscy doskonale znamy kalafiora w bułce tartej, jako dodatek do głównego dania, zup, sałatek. Zapieczony kalafior z mięsem mielonym to smaczny i bardzo pożywny pomysł na obiad. Kalafiora z mięsem przygotujesz w godzinę, a efekt zaskoczy całą rodzinę.
Niezależnie od tego, czy gotujesz kalafiora na parze, czy w wodzie, zawsze gotuj go al dente. Przegotowany kalafior jest niesmaczny i traci wszystkie zdrowotne właściwości. Do przygotowania kalafiora z mięsem mielonym potrzebny będzie duży, świeży kalafior. Te najładniejsze i najświeższe dostaniesz jeszcze na bazarku warzywnym od lokalnych rolników.
Mięso mielone podsmaż z oliwą i cebulką, dopiero później dodaj przyprawy. Sól dodana zbyt wcześnie znacznie osłabia smak i aromat mięsa. Kalafior z mięsem mielonym doskonale łączy z ziemniakami podsmażonymi na cebulce lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad z mięsem mielonym - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kapustą kiszoną i mięsem mielonym.
Przepis na kalafior z mięsem mielonym
Składniki na 3-4 porcje:
duży, świeży kalafior
500 g mięsa mielonego
biała cebula
100 g startego żółtego sera typu gouda
jajko
łyżka śmietany do zup 18%
sól, pieprz
Jak przygotować kalafior z mięsem mielonym?
Oddziel kalafior od liści i gotuj w całości przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą, aby kalafior był al dente i nie rozmiękł.
Przygotuj mięso mielone: drobno posiekaną cebulkę zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i podsmaż na małym ogniu, następnie dodaj jajko oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj.
Kalafior włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, nadziej go dokładnie mięsem mielonym, skrop oliwą i posyp serem. Całość włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 50 minut.
Smacznego.