Smakosze.pl
Kapuśniaczki siostry Anastazji

canva/peredniankina

Kapuśniaczki siostry Anastazji - w sam raz do barszczu czerwonego

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kapuśniaczki siostry Anastazji, czyli ciasto drożdżowe z grzybami i kapustą, to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kapuśniaczki doskonale sprawdzą się również jako ciepła płyta podczas większych uroczystości i świąt. Poznaj przepis na obłędne kapuśniaczki siostry Anastazji.

Kapuśniaczki to zapieczone ciasto drożdżowe z farszem z kapustą i pieczarkami. Ciasto drożdżowe odpowiednio przygotowane jest puszyste i bardzo delikatne. Posmarowanie kapuśniaczków przed pieczeniem sprawi, że danie będzie ładnie przyrumienione i lekko chrupiące. Kapuśniaczki możesz również posypać z wierzchu kminkiem.

Przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego wymaga kilku zasad: wszystkie składniki do wyrobienia ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Dodanie zimnej margaryny lub śmietany sprawi, że ciasto nie urośnie. Przed przygotowaniem ciasta zalej pokruszone drożdże ciepłym, nie gorącym mlekiem. Gorące mleko zabije drożdże.

Kapuśniaczki siostry Anastazji koniecznie przygotuj z barszczem czerwonym. Tu poznasz przepis na domowy barszcz z pieczonych buraków bez zakwasu. Szybki i doskonały w smaku.

Przepis na kapuśniaczki siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 150 g margaryny

  • 500 g mąki

  • 60 g drożdży

  • 2 żółtka

  • 200 ml śmietany 12%

  • 2 łyżki mleka

  • szczypta soli i cukru

Składniki na farsz:

  • mała główka białej kapusty

  • 2 cebule

  • 300 g pieczarek

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • jajko do wysmarowania kapuśniaczków

  • kminek (opcjonalnie)

Jak zrobić kapuśniaczki siostry Anastazji?

Pokrusz drożdże z odrobiną cukru, zalej je ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut, aby drożdże się ruszyły. Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Całość wyrób ręcznie, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj farsz: kapustę posiekaj drobno i ugotuj al dente, następnie odsącz z wody i zmiel w maszynce do mięsa. Pieczarki pokrój i podsmaż razem z posiekaną cebulką na maśle, oprósz solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki dodaj do kapusty, wymieszaj i dopraw.

Ciasto podziel na kilka partii, każdą rozwałkuj na prostokąt, wyłóż farsz i zawiń w rulon i dociśnij. Rulony połóż na blaszce z papierem do pieczenia, wysmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem, oprósz kminkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 20 minut. Upieczone rulony podziel na mniejsze kawałki.

Smacznego.

Ciasto drożdżowe

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >