Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna i soczysta karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.07.2022 19:33

Aromatyczna i soczysta karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad

Aromatyczna i soczysta  karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad
canva/arfo

Karkówka po karkonosku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Sos z dodatkiem śliwek i suszonych grzybów smakuje rewelacyjnie, a sama karkówka jest idealnie miękka, aromatyczna i soczysta.

Sekretem fenomenalnego smaku jest sos przygotowywany z cebuli, czosnku, suszonych śliwek i suszonych grzybów. Cały sos doprawiony solą, pieprzem i przesmażony z liściem laurowym i zielem angielski nabiera genialnego smaku. Sos będzie naturalnie gęsty, nie dodawaj do niego mąki.

Karkówkę po karkonosku dzień wcześniej zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, soli, pieprzu i słodkiej papryce mielonej. Dodatek soku z cytryny rozpulchni twarde włókna karkówki, dzięki czemu będzie soczysta i miękka.

Dzień przed przygotowaniem obiadu namocz również śliwki i grzyby, wtedy będą miękkie, łatwo je pokroisz i będą bardzo aromatyczne. Karkówka po karkonosku duszona w prostych, ale wyjątkowo smacznych dodatkach dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na aromatyczną i soczystą karkówkę po karkonosku

Składniki na 5 porcji:

  • 5 plastrów karkówki wieprzowej

  • 5 suszonych śliwek

  • 4 suszone grzyby

  • 2 duże cebule

  • 2 duże ząbki czosnku

  • szczypta majeranku

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

Składniki na marynatę:

  • 4- 5 łyżek oliwy z oliwek

  • łyżeczka soku z cytryny

  • papryka mielona słodka

  • sól, pieprz

Jak zrobić karkówkę po karkonosku? Danie smakuje wyśmienicie, sekretem są suszone śliwki i suszone grzyby

Na początku przygotuj marynatę: oliwę połącz z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką mieloną i natrzyj każdy kawałek mięsa, wstaw do lodówki na całą noc. Suszone grzyby i śliwki namocz w zimnej wodzie.

Następnego dnia na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek z zielem angielskim i liściem laurowym, dodaj pokrojone śliwki i grzyby i smaż jeszcze chwilę.

Na patelnię włóż plastry karkówki, wlej około 400 ml zimnej wody i duś pod przykryciem do miękkości. Gdy karkówka będzie już miękka, wyjmij z patelni ziele angielskie i liść laurowy, a cały sos zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Karkówkę po karkonowsku w aromatycznym sosie podaj z ugotowanymi ziemniakami i surówką, np. z burakami, surówką z pekińskiej kapusty lub kiszonym ogórkiem, smacznego.

Soczysta karkówka po karkonosku
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ulubioneprzepisy